Usvojen kolektivni ugovor: Ljekari i stomatolozi u ZDK će imati plaću veću za 30 posto

Ljekari i stomatolozi u Zeničko-dobojskom kantonu imat će plaću veću za oko 30 posto, odlučeno je danas na sastanku Vlade ZDK i Strukovnog sindikata ljekara i stomatologa ovog kantona.

– Danas je usaglašen kolektivni ugovor ljekara i stomatologa Zeničko-dobojskog kantona. S radošću moram kazati da smo usaglasili ovaj kolektivni ugovor koji je prvi i jedini u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem se članovima sindikata na izvrsnoj saradnji koja je rezultirala ovim dogovorom. Mi iz Vlade smatrali smo da kroz jedan model i povećanje plaća ljekarima dovedemo te plaće na jedan nivo koji to zaslužuju, te da učinimo da tu ostanu ljekari koji su htjeli tražiti posao van naše zemlje – kazao je Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar zdravstva ZDK Dragoljub Brenjo zahvalio se Vladi na ovoj odluci, te saradnicima na dobro odrađenom poslu.

– Mi smo ove pregovore počeli 21.02. na federalnom nivou, ti pregovori su zapeli i dogovoreno je da idemo na nivo kantona. Mi smo dali vrlo dobar prijedlog s obzirom na nedostajuća sredstva i situaciju u zdravstvu te smo napravili jednu dinamiku povećanja plaća i došli smo do kvalitetnog riješenja – kazao je Brenjo.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Haris Husremović kazao je kako apeluje i na druge kantone da usvoje ovaj model, te da je izuzetno zadovoljan odlukom Vlade ZDK.

Ostaju još proceduralno-pravne stvari da se riješe na Vladi i da konačno ugovor bude potpisan, a kako se nadaju iz sindikata to bi trebalo biti završeno u roku od mjesec dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *