Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić u Bruxellesu učestvovao na političkom samitu o zapadnom Balkanu

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić bio je dio delegacije iz Bosne i Hercegovine koja je u Bruxellesu učestvovala na političkom samitu o Zapadnom Balkanu pod nazivom: “Zapadni Balkan na raskršću: Novi izazovi, promjena dinamike.“

Samit se bavio temama mira, demokratije i pomirenja u regionu kao preduslovu za ekonomsku i društvenu stabilnost, ali i poslovnu perspektivu i neophodne reforme. Od naročitog značaja je fokusiranje na stvarne probleme sa kojima se BiH suočava na svom putu ka Evropskoj uniji, gdje nema mjesta nacionalističkoj retorici i etničkim tenzijama, nego samo strateški pristup rješavanju problema.

Evropska komisija pozvala je predstavnike zemalja Zapadnog Balkana da stvore regionalni ekonomski prostor koji će privući investicije i dovesti do otklanjanja trgovinskih barijera, stvaranje novih radnih mjesta, čime se povećavaju njihove šanse da se konačno priključe Evropskoj uniji.

Skupu su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog i poslovnog života zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, direktor direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Daniielsson, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović, članica delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Tanja Fajon i mnogi drugi.

Pored navedenog delegacija Bosne i Hercegovine je također prisustvovala događaju koji je organizovan povodom Konferencije “Evropska Bosna i Hercegovina: kulturna raznolikost i pomirenje”, koja je organizovana u Evropskom parlamentnu, a na kojoj su, između ostalih, sudjelovali visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, te poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i  nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Izvor: mpr.gov.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *