Gradonačelnik odlučio da grad i dalje drži u blokadi

Fuad Kasumović suprotno Zakonu o principima lokalne samouprave FBiH još jedanput je potvrdio, a ovaj put za govornicom Gradskog vijeća jasno bez ikakve dileme rekao da ne želi dostaviti budžet i time Grad Zenicu ostavio bez finansiranja i u potpunoj blokadi. I pored insistiranja jednog dijela vijećnika u Gradskom vijeću Zenica da dostavi budžet, grad je, nažalost, i dalje ostao talac njegovih skrivenih namjera.

Zbog čega to Kasumović ne želi dostaviti prijedlog budžeta i time ispuniti svoju zakonsku obavezu? Da li je to zbog želje za uništenjem JP Zenicatrans, da li je to zbog puta za Babino, da li je to zbog izdvajanja sredstava iz budžeta za teško oboljelu djecu, da li je to zbog spomen obilježja koje treba svjedočiti herojskoj odbrani Bosne i Hercegovine od brutalne agresije ili je to zbog sumnjivih regulacionih planova koji su Kasumoviću važniji od života građana ovog grada?

Nikada u historiji Zenici nismo imali ovakvu situaciju u kojoj gradonačelnik iz naprijed navedenih razloga ili svojih hirova ostavlja grad u potpunoj blokadi. Na ovaj način gradonačelnik ostavlja sve korisnike budžeta bez bilo kakvih primanja, a posebno osjetljive kategorije društva kojima taj novac život znači. Gradonačelnik mora znati da nisu svi građani samoprozvani eksperti pa da kojekakvim pretvaranjem poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, kao i ekspresnim pa skoro i nemogućim pribavljanjem dozvola za gradnju benzinskih pumpi i kojekakvim sumnjivim rabotama, obezbijede sebe i svoje porodice da bez plate i redovnih mjesečnih primanja mogu da normalno funkcioniraju. Korisnicima javne kuhinje, porodicama šehida, demobilisanim borcima i drugim osjetljivim kategorijama društva itekako znači minimalno mjesečno primanje koje imaju iz budžeta, kao i oni transferi koji idu sa viših nivoa vlasti putem Grada Zenica do krajnjih korisnika.

Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom uspjela je da uništi skoro sva javna preduzeća u Zenici, kao i druge simbole ovog grada, pa je i iz tih razloga neophodna finansijska pomoć koja se može jedino realizirati usvajanjem budžeta.

Imajući u vidu da je Grad Zenica u potpunoj finansijskoj blokadi od početka ove godine te da su ključevi rješenja u rukama gradonačelnika, pozivamo Fuada Kasumovića da prestane sa blokadama i opstrukcijama te vrati ovaj grad u normalne okvire funkcionisanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *