U Zenici obilježena godišnjica pokušaja državnog udara u Republici Turskoj

Članovi Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice obilježili su u srijedu godinu dana od neuspjelog pokušaja državnog udara koji se odigrao 15. jula u Republici Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice rekao je kako su članovi ove nevladine organizacije na simboličan način htjeli podsjetiti na dešavanja od prošle godine.

– Asocijacija ‘Mostovi prijateljstva’ iz Zenice je na jedan simboličan način željela da podrži narod Republike Turske, Vladu Republike Turske, predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Svi znamo šta se dogodilo prošle godine 15. jula. To je bio napad na državu, napad na turski narod i, hvala Bogu, turski narod, zajedno sa svojim predstavnicima, uspio je da se odbrani, goloruki protiv državnog vojnog udara koji je bio dirigiran ne samo iz Turske, od domaćih izdajnika, nego i neprijatelja Republike Turske – , rekao je Imamović.

Dodao je kako mu je izuzetno drago što je narod Republike Turske uspio odoliti iskušenju te da je narod Bosne i Hercegovine pokazao svoju podršku narodu Republike Turske tokom i nakon dešavanja od prošle godine.

– Drago nam je što naš bratski narod uspio odoliti tome i što je Republika Turska sigurno postala još jača, sa još više demokratskih načina djelovanja i drago mi je što je Bosna i Hercegovina pokazala da je istinski prijatelj Republike Turske, što su i državne institucije pokazale – , izjavio je Imamović.

Članovi Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice svoju podršku su uputili postavljanjem banera dužine šest metara s natpisom “15. juli – Ne zaboravi, ne dozvoli da padne u zaborav”, te postavljanjem banera dimenzija 5×5 metara sa fotografijom predsjednika Republike Turske, Recepa Tayyipa Erdogana te državnim zastavam Bosne i Hercegovine i Republike Turske na Kamberovića mostu u Zenici.

Podsjećamo, vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula i tom prilikom poginulo je više od 200 osoba.

Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

Izvor: hayat.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *