Džaferović: Ako Dodik poštuje Dejtonski sporazum, onda mora poštivati i 1. mart i 25. novembar

Prijetnje predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika da će u BiH nastati pravi politički haos ukoliko Ustavni sud BiH ne donese odluku kojom se kao neustavni proglašavaju praznici 1. mart i 25. novembar su, smatra predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, klasična vrsta pritiska na Ustavni sud BiH.

– Ja takav postupak, naravno, osuđujem. Ustavni sud BiH treba da radi u skladu sa Ustavom i u skladu sa svojim pravilima – kazao je Džaferović za Faktor.

Deveti januar sa jedne, te 1. mart i 25. novembar sa druge strane, ni u kom slučaju, dodaje Džaferović, ne mogu se stavljati u istu ravan.

– Jasno je svima šta je 9. januar, da je to dan kada je počela diskriminacija, kada je počelo etničko čišćenje svih nesrba sa područja teritorije koju su unilateralno, protivustavno i protiv međunarodnih akata označili neki od srpskih zastupnika u tadašnjoj Skupštini Republike BiH, nakon čega je krenulo etničko čišćenje i nasilje koje je završilo genocidom u Srebrenici nad svima onima koji nisu Srbi. To je i Ustavni sud na kraju krajeva utvrdio svojom odlukom da je taj datum diskriminirajući, da ne može biti praznik za entitet u kojem svi narodi i građani moraju po Ustavu biti ravnopravni – izjavio je Džaferović.

Prvi mart i 25. novembar su državni praznici države BiH koji su, objašnjava predsjedavajući Zastupničkog doma, utemeljeni na zakonima Republike BiH.

– Ti zakoni se po principu kontinuiteta pravnih propisa po Dejtonskom mirovnom sporazumu primjenjuju sve dok Parlamentarna skupština BiH drugačije ne odluči. Parlamentarna skupština do sada nije donijela nikakve druge propise. Prema tome, to su zakoni koji su na snazi. To su praznici koji nikoga ne diskriminiraju i ukoliko neko želi da za sebe kaže da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, a gospodin Dodik to stalno tvrdi, onda mora znati da je jedan od elemenata poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i poštivanje kontinuiteta propisa Republike BiH. Nije se moguće pozivati na pravo na entitet RS, a zanemarivati jedan drugi veoma važan princip, a to je kontinuitet propisa Republike BiH – izjavio je Džaferović.

Svi politički akteri u BiH bi se, smatra naš sagovornik, trebali suzdržati od teške retorike, prijetnji i pokušaja bilo kakve destabilizacije.

– Svakome onam ko se bude upustio u to će se, na kraju krajeva, to obiti o glavu. BiH će opstati, ona će nastaviti svoje postojanje, a samo će oni koji budu pravili destabilizaciju na kraju biti ti koji će biti pogođeni tom aktivnošću koju provode. To je pokazala i aktivnost u vezi s referendumom o odluci Ustavnog suda u vezi s 9. januarom. BiH je ostala stabilna, BiH će nastaviti dalje da ide svojim putem stabilnosti, a gospodin Dodik je završio pod sankcijama. Neka iz toga izvuku pouke – zaključio je Džaferović.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH će se na današnjoj plenarnoj sjednici, između ostalog, očitovati o zahtjevu 30 zastupnika Narodne skupštine RS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti RBiH, kao i Zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbe članova 1, 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti RBiH.

Izvor: faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *