Predsjedavajući Skupštine ZDK: Besmislen Bosićev zahtjev za ocjenu ustavnosti

Nakon reagovanja predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Aide Obuća i predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak kazao je da je besmislen i nepotreban zahtjev zamjenika predsjedavajuće Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava Zeničko-dobojskog kantona, koji je on naveo kao jedan od pet kantona u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak
– Zanima me, da li je gospodin Bosić svjesno i politički nekorektno stavio Zeničko-dobojski kanton u isti koš sa kantonima koji ne priznaju ustavnu ravnopravnost naroda ili je u pitanju njegov lapsus ili nesmotrenost medija koji su prenijeli tu izjavu – navodi za Fenu Duvnjak i ističe da očekuju javno izvinjenje.

Duvnjak podsjeća da je amandmanima na Ustav ZDK iz 2004. godine osigurana puna ravnopravnost svih naroda i ostalih građana. Naime, Amandman VII na Ustav predviđa uz Bošnjake i Hrvate i Srbe kao konstitutivan narod u ZDK, a amandman X da su službeni jezici tog kantona bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik, dok su službena pisma latica i ćirilica.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi ustava pet kantona u Federaciji BiH u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice. Precizirao je da se zahtjev za ocjenu ustavnosti odnosi na odredbe ustava Posavskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.

Izvor: faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *