Godišnjica formiranja trećeg korpusa

Povodom  obilježavanja 27. godišnjice Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine  upućujemo iskrene čestitke  svim pripadnicima ARBiH, demobilisanim borcima i građanima  koji su dali svoj doprinos slobodi te jačanju i izgradnji Bosne i Hercegovine.

Formiran 01. decembra 1992. godne u Zenici, Treći korpus Armije Republike BiH do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma odigrao ogromnu ulogu u odbrani onoga što danas imamo. Zbog geopolitičkog i geostrategijskog aspekta za nas je to vrlo važan datum, važan kako za BiH tako i za građane Srednje bosanskog i Zeničko- dobojskog kantona, jer je na tom području ta snaga branila oko milion stanovnika, među kojima je bilo i oko 200 hiljada protjeranih Krajišnika. Očuvali smo svoju teritoriju i narod u vrlo teškim okolnostima i uslovima, vodeći jedno vrijeme borbe protiv dva neprijatelja HVO-a i Vojske Republike Srpske, istakao je tokom press konferencije u Ministarstvu za boračka pitanja Haso Ribo, kadar Komande nekadašnjeg Trećeg korpusa, danas brigadir u penziji .

Za to jer plaćena i visoka cijena. Zato je važno sjećati se dostojanstveno obilježavati, jer borci su tada išli srcem. 6.343-je njih je poginulo, više od 8 hiljada je invalida, a 277 ih je odlikovano najvišim ratnim priznanjjem, značkom Zlatni ljljan, jednom je dodjeljena medalja za hrabrost, četiri sa posebnim ordenom, a iz redova policije još je 41 s odlikovanjem Zlatna policijska značka.

Dvije brigade su dobile kolektivno proznanje Zlatni ljiljan, 303. i 317-ta, i to se mora cijenti i poštovati, bar kao što je to bilo u ratu, ju saradnji sa civilnim valstima, ukazao je Ribo.Dio Trećeg armijskog korpusa, uz ostalih pet brigada, Odred manevar i dva manevarska bataljona, bila je i zenička 314. slavna brigada, formirana kada i Korpus. 161 njen pripadnik je poginuo u borbama, oko 700 je ranjeno, a 16 ih je odlikovano značkom Zlatni ljiljan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *