Kapetanović: Optužiti Izetbegovića da priziva rat je paranoja i stvaranje lažnog problema!

Sutrašnja vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je sazvana suprotno Poslovniku, jer nije bilo saglasnosti svih članova Kolegija ovog doma za sazivanje sjednice, kaže za Faktor zastupnica SDA Nermina Kapetanović, komentirajući vanrednu sjednicu sazvanu na zahtjev Kluba SNSD-a zbog izjava Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, o razvoju namjenske industrije u kojima SNSD vidi “ratnohuškačku retoriku”.

– Veoma čudi činjenica da Savez za promjene, koji najčešće kritikuje Dodika i SNSD, nije imao snage da se suprotstavi još jednoj mračnoj namjeri koja dolazi iz kabineta Milorada Dodika. Zahtjev za sazivanje sutrašnje sjednice predstavlja novi politikantski pokušaj zloupotrebe Parlamenta od strane onih koji slijede Dodikovu mračnu secesionističku politiku. Sjednicu sazivaju upravo oni koji imaju nečasne namjere slabljenja i destabilizacije BiH. Oni koji negiraju počinjeni zločin genocida u Bosni i Hercegovini i čija je konačna namjera da svakodnevnim prijetnjama disolucije RS-a iz BiH naruše teritorijalni integritet i suverenitet BiH, zbog čega bi, zbog takvih izjava, naprimjer, Parlamentarna skupština BiH mogla svaki dan zasjedati – kaže Kapetanović.

Ona dodaje da su bh. građani zabrinuti stalnim, pojačanim naoružavanjem zemalja susjedstva.

– Jačanje odbrambene moći države je interes svih građana BiH, pa i onih koji sazivaju sutrašnju sjednicu, jer su i oni građani BiH. Stoga nije jasno zašto ih plaši rast i razvoj namjenske industrije u BiH koja može da bude i jedna od strateških izvoznih grana industrije u ovoj državi. Namjenska industrija je primarno za izvoz, ali i za potrebe BiH koja, nakon pretrpljene brutalne agresije, ima iskustvo iz nedavne prošlosti – kaže Kapetanović.

Zastupnica državnog Parlamenta dodaje kako njene kolege iz RS-a “žele stvoriti lažni problem o nepostojećim prijetnjama i takozvanim ratnohuškačkim izjavama Bakira Izetbegovića, koje uopće nisu ratnohuškačke”.

– Prije izvjesnog vremena, koliko se sjećam, iz Ministarstva odbrane BiH je došla izjava da naša zemlja niti u jednom elementu, u smislu naoružanja, nije dostigla limite koji su postavljeni sporazumom iz Firence iz 1996. godine, a u vezi s naoružanjem. Nedavno smo mogli poročitati izjave da je BiH u poređenju sa zemljama okruženja na posljednjem mjestu u smislu naoružavanja. Dakle, ne znam čega se kolege iz RS-a plaše? Zašto zastupnici SNSD-a žele da stvore lažni problem o nepostojećim prijetnjama? Mislim da svojim grubim, zlonamjernim i neargumentiranim napadom i optužbama na račun predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ponovo žele da destabiliziraju mir i stabilnost BiH, generalno – kaže Kapetanović.

Smatra da je upravo Izetbegović lider koji najčešće ističe neophodnost privrednog rasta i razvoja zemlje, potrebu zapošljavanja, očuvanja mira i stabilnosti te suživota svih građana.

– Prema tome, optuživati Izetbegovića za prizivanje rata predstavlja, u najmanju ruku, paranoju onih koji djeluju po nalogu osobe sklone velikosrpskoj politici, destabilizaciji BiH i rušenju integriteta, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, stabilnosti i evropske budućnosti BiH – stava je Kapetanović.

Izvor: faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *