SDA usvajanje Zakona o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH smatra neophodnim

SDA smatra usvajanje Zakona o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH neophodnim, i poziva sve parlamentarne stranke, kao i sve poslanike Zastupničkog doma, da usvoje Zakon po hitnoj proceduri.

Na osnovu stava o ovom pitanju, od krucijalnog značaja za dalje funkcionisanje vlasti, sprovođenje reformi i nastavak izgradnje infrastrukture, gradićemo i preispitivati odnose u koaliciji. Svi pokušaji prikupljanja dnevnopolitičkih poena obmanjivanjem javnosti o pitanjima koja ovaj Zakon regulira, dugoročno mogu imati štetne posljedice za sve građane.

Aranžman sa MMF je neophodan preduslov za oslobađanje sredstava za cestogradnju koja je snažan generator ekonomskog razvoja. Izgradnja putne infrastrukture daje multiplikator efekat ekonomskom rastu, drugim riječima, značajno povećava stopu rasta i povećava broj radnih mjesta.

Usvajanje akciza na naftu i naftne derivate, te lož ulje je uslov za aktivaciju 156 miliona eura za Autoceste i 65 miliona euraza Ceste FBiH.

Prema Pismu namjere sa MMF-om ova mjera, okarakterisana kao Prethodna mjera, jedan je od uslova koji se moraju ispuniti da bih BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana, da bi joj bila doznačena tranša u iznosu od oko 155 mil KM (2/3 za FBiH, 1/3 za RS).

Alternativa usvajanju akcize je usporen ekonomski rast, sporije otvaranje radnih mjesta, te dosta skuplje zaduživanje na domaćem tržištu.

Neusvajanje ovog Zakona i praktično rušenje aranžmana s MMF dovelo bi u pitanje stabilnost budžeta, posebno prijeko potrebnih sredstava za penzije, boračku i socijalnu zaštitu. Sam aranžman s MMF-om služi očuvanju finansijske stabilnosti, održavanju makroekonomske stabilnosti, a služi i kao osnov za sve ostale ino-kreditne aranžmane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *