Kasumović pričom o nemilskom priključku skreće pažnju sa višemilionskih afera koje ga potresaju

“Zenička inicijativa” čini sve kako bi odvratila pažnju javnosti sa afera u čijem je fokusu politički šef Fuad Kasumović. Nova tema za manipulaciju građanima je priključak na Autoput A1 u Nemili.

Njome žele skrenuti pažnju sa činjenice da je firmi “Špic beton” plaćen dobar dio iznosa od milion maraka preko vrijednosti procijenjenih građevinskih radova, a što je revizijom utvrdio Ured za reviziju FBiH. Afera je tim veća ako se zna da je vlasnik “Špic betona” amidža Kasumovićevog vijećnika Alena Kapkovića, koji je o nemilskom isključenju na autoput govorio na press konferenciji sazvanoj nakon pucanja koalicije sa SDP-om.

“Zenička inicijativa” također želi manipulisati sredstvima koja bi se morala uložiti u nemilski kraj kroz projekte prijateljskog okruženja. Autoceste FBiH bi ovakvim “ustupkom” tobože zadovoljile lokalnu zajednicu i stanovništvo, a sredstva bi po svojoj volji raspoređivao Kasumović. Radi se o oko 10 miliona KM. Pare i lični interes odgovor su na svako pitanje u kojem se spominje Kasumović. I sam vijećnik Kapković ima lični interes, jer je dobro naplatio zemlju preko koje će ići autoput, baš kao i brojni članovi njegove porodice.

SDA je vodila političku borbu želeći prvenstveno da Autoput A1 zaobiđe urbani dio Nemile, ali sa obaveznim priključkom jer bi se time omogućio razvoj naselja, ali je Kasumović za pet godina potpuno umrtvio taj proces. Nikada nije organizovao javnu raspravu, a na kraju je na Gradskom vijeću progurao Prostorni plan koji je pocijepao Nemilu, naravno, uz protivljenje SDA iz navedenih razloga.

Nema sumnje da “Zenička inicijativa” i Kasumović manipulišu javnošću, jer se nemilski priključak podrazumijevao od prvog dana, a nepoznanica je bila jedino trasa autoputa. Sada je jasno da trasa neće omogućiti prostor za normalan život u Nemili, ali će profitirati on lično, politički puleni, stranka i favorizovane kompanije.

Ovo je prilika da pitamo gradonačelnika Kasumovića i “Zeničku inicijativu”: Budući da ste vlast u Zenici i već pet godina direktni pregovarač s Autocestama FBiH, koliko ste dogovorili sredstava za projekte prijateljskog okruženja?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *