Obilježena godišnjica smrti gradonačelnika Husejina Smajlovića

Husejin Smajlović preminuo je u 65.godini života, nakon teške bolesti, 21. maja prošle godine u večernjim satima. Vijest o smrti je porodica potvrdila narednog jutra.

Povodom godišnjice njegove smrti, u Hotelu Zenica Stranka Demokratske Akcije upriličila je prigodno obilježavanje prve godišnjice njegove smrti.

O njegovom životu i radu govorili su povjerenik SDA Zenica Nezir Pivić, Smajlovićev sardnik iz Gradske uprave Mirsad Heleg, Muhamed Begagić,  Mirsad Čizmo, te predsjenik SDA ZDK i premijer kantona Miralem Galijašević.

Smajlović je rođen 5. februara 1952. godine. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Pravni Fakultet u Banja Luci. Prije funkcije načelnika i Gradonačelnika je radio u Rudniku Zenica (1977-1980) na poslovima pripravnika, referenta i šefa Pravne službe, u SIZ stanovanja i uređenja građevinskog zemljišta Zenica (1980-1987) na poslovima referenta, šefa Pravne službe, direktora Sektora za pravne i opće poslove i zamjenika sekretara Zajednice, u Investiciono-komercijalnoj banci dd Zenica (1987-1993) na poslovima direktora sektora za pravne i opće poslove i zamjenika generalnog direktora.

Smajlović je u općini Zenica (1993 – 1994) radio na poslovima člana Izvršnog odbora Skupštine općine Zenica i sekretara Sekretarijata za opću upravu, u Investiciono-komercijalnoj banci dd Zenica (1994-1995) na poslovima zamjenika generalnog direktora, u Zeničko-dobojskom kantonu (1996-2000) na poslovima sekretara Vlade Kantona, te poslije isteka raspolaganja, od decembra 2001. godine do imenovanja na poziciju predsjedavajućeg Skupštine Kantona, obavljao poslove direktora Instalacija dioničko društvo Zenica.

Na prvim neposrednim izborima za načelnike općina izabran za Načelnika Općine Zenica u mandatu 2004-2008. godina. Na izborima 2008. godine izabran za Načelnika Općine Zenica osvojivši najveći broj glasova u poređenju sa svim drugim kandidatima za načelnike u BiH Na izborima 2012. godine ponovio uspjeh ubjedljivom pobjedom nad protivkandidatima.

U posljednjem desetljeću obavljao visoke dužnosti u Savezu gradova i općina Federacije Bosne i Hercegovine i pokrenuo niz inicijativa s ciljem ostvarivanja snažnijeg uticaja lokalnih vlasti u procesu odlučivanja. Pokretač je i važnih međuopćinskih projekata kojima se ostvaruje bliža saradnja na općinskom nivou. Bio je oženjen, otac dvojice sinova.

Preuzeto sa: zenicablog.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *