Amira Fejzić

Rođena 1976.g. u Bijeljini, od oca Omera iz Bratunca i majke Fatime iz Srebrenice. Osnovnu školu i prva dva razreda Gimnazije završila u Bijeljini.

Početkom agresije 1993. godineotac joj je ubijen u logoru, a ona sa majkom protjerana iz Bijeljine u Tuzlu. U Tuzli upisuje i završava, prvo Gimnaziju, a poslije i Defektološki fakultet i stiče zvanje diplomirani defektolog-oligofrenolog. Trbuhom za kruhom 2002. godine dolazi u Zenicu i zasniva radni odnos u Specijalnoj srednjoj školi, gdje i danas radi. Tu upoznaje i svog supruga, zeničanina, sa kojim je u braku 13 godina i majka je dva sina. Od osnivanje SDA je član stranke. 1992.g. ispred SDA bila posmatrač na referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Od 1996. izabrana za predsjednika MOS-a Opštine Bijeljina sa sjedištem u Tuzli. Po dolasku u Zenicu, član zeničke općinske organizacije SDA do danas.

Od 2002. godine osim porodičnih i poslovnih obaveza aktivna na nekoliko frontova, a svesa ciljem da društvu i društvenoj zajednici u kojoj živi i radi da što veći doprinos.

Tako je:
1. Član Školskog odbora svoje škole, Srednje škole za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Zenici, kao član izabran iz reda nastavnika;
2. Izabrana ispred svog kolektiva za predsjednika Sindikalne organizacije Srednje škole za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Zenici.
3. Tri godine član Vijeća roditelja u OŠ „Skender Kulenović“ u Zenici.
4. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja defektologa ZDK „Ključ“.
5. Članica izvršnog odbora i aktivistkinja Asocijacije Fatma SDA Zenica.
6. Član neformalne grupe građana „Mreža roditelja grada Zenice“ uspostavljene kao rezultat učešća roditelja iz Zenice na radionicama „Jačanje roditeljskih vještina“ organizovane od strane Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u okviru projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH“.
7. Član komisije za socijalna pitanja MZ Novo Radakovo.
8. Posjećuje različite edukativne skupove i seminare vezane za svoju struku, za oblast pomoći i podrške osobama sa posebnim potrebama, te njihove što bolje i kvalitetnije inkluzije u užu i širu društvenu zajednicu.
9. Član grupe defektologa koja je iz FBiH pod pokroviteljstvom TIKE i Federalnog ministarstva bila na edukaciji u Turskoj, s ciljem uspostavljanja međusobne saradnje i pomoći školama u BiH koje se isključivo bave edukacijom i rehabilitacijom učenika sa posebnim potrebama.

Od 1992.g. kao član SDA aktivnodoprinosi očuvanju onoga što nam je r. prvi predsjednik Alija Izetbegović ostavio u amanet, a to je SDA i naša jedna jedina BiH.

https://www.facebook.com/11amirafejzic/