AsocijacijaNovosti

“Nije svim ženama Dan žena”

“Nije svim ženama Dan žena” – Članice Asocijacije “Fatma” Zenica i ZDK su, povodom 8. marta, upriličile veče simboličnog naziva “Nije svim ženama Dan žena”, posvećeno pitanju nasilja nad ženama. Misiju Asocijacije i motive za odabir upravo ove tematike u uvodnom dijelu večeri su predstavile  Selvedina Sarajlić Spahić i Edina Kos-Burić, predsjednice Asocijacije „Fatma“ ZDK i Zenice.

Temu „Psihologija nasilja“ je elaborirala dipl. psiholog Inela Kaknjo, a roman “Nijemi krik” koji problematizira ovo pitanje je predstavila autorica osobno, gospodja Kadifa Tahirovic. Odlomci iz romana koje je govorila Belma Halilović i ugodni ambijent čitaonce Opće biblioteke u Zenici su doprinijeli kreiranju atmosfere u kojoj su se svi prisutni osjećali slobodnima iznijeti stavove o ovom društvenom problemu (koji je još uvijek tabu-tema u nekim sredinama) i predložiti načine mogućih rješenja.

Veče je “zaokruženo” konstruktivnom diskusijom sa jedinstvenim zaključkom: Nasilje bilo koje vrste ne treba da trpi nijedno ljudsko biće, a reagovati u slučaju nasilja mora i žrtva i svjedok i cjelokupna društvena zajednica – to je jedini način suočavanja s ovim problemom koji može polučiti rezultatima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *