Zeničani (p)ostaju taoci Fuada Kasumovića

Jučerašnji sastanak vijećnika u Gradskom vijeću Zenica i gradonačelnika Kasumovića bio je njegov neuspjeli pokušaj da protuzakonito održi sjednicu Gradskog vijeća i preuzme ulogu predsjedavajuće Gradskog vijeća. Vijećnicima je predložio da na samom sastanku usvoje Odluku o privremenom finansiranju uz obećanje da će nakon usvajanje Odluke vijećnicima biti dostavljen i prijedlog budžeta. Apsurdno je tematizirati  ovakve prijedloge gradonačelnika jer Odluka o privremenom finansiranju bi   važila samo do 31.marta 2020. godine, nakon čega bi gradonačelnik sam usvojio budžet i ponovo potrošio novac građana na način kako je potrošio i 150 miliona KM, to jest na projekte koji su nevidljivi.

Vijećnici Stranke demokratske ostaju pri stavu da gradonačelnik treba da prestane sa torturom nad socijalnim kategorijama i dostavi vijeću budžet na razmatranje i usvajanje. Vijećnici u Gradskom vijeću Zenica trebaju iskoristiti svoje poslovničko pravo, te se izjašnjavati  o prijedlogu budžeta i amandmanima.

Pitamo još jedanput da li je gradonačelnik protiv amandmana kojim se planira izdvojiti 200000 KM za pomoć teško oboljeloj djeci ili je za to da se ovaj novac uloži u izradu projekta za poslovnu zonu na zemljištu u vlasništvu njegove supruge. Vijećnici, a nikako gradonačelnik, trebaju da glasanjem pokažu da li su za spas Zenicatransa i za realizaciju zaključaka koje su ranije sami na vijeću usvojili, da li su za rekonstrukciju puta za Babino i sl. Gradinačelnik je već rekao da nije.

Obzirom da su vijećnici Stranke demokratske akcije do sada uvijek pokazivali spremnost na dogovor, gradonačelnik je to zloupotrebljavao, te  vrijeđao i omalovažavao prisutne na sastancima, obavještavamo javnost ukoliko će se nastaviti sa takvom praksom da se sastancima ovog tipa nećemo više odazivati.

Sjednica vijeća je zakazana za ponedjeljak sa tačkom dnevnog reda Prijedlog budžeta za 2020. godinu, te očekujemo od gradonačelnika da u skladu sa  Statutom i Poslovnikom vijećnicima  dostavi materijal za sjednicu kako bi vijeće isti moglo razmatrati i usvojiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *