Zaključci Predsjedništva SDA

Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici, u okviru razmatranja aktuelne političke situacije, donijelo sljedeće zaključke:

1. Stranka demokratske akcije (SDA) odlučno će se suprotstaviti kršenju Ustava Bosne i Hercegovine od strane entiteta RS koji je uzurpirao ingerencije državnih institucija  potpisivanjem sporazuma sa Republikom Srbijom o usklađivanju nastavnih planova i programa za učenike osnovnih škola. Nastavni planovi u bh. entitetu RS se moraju uskladiti sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, što predviđa član 59. ovog zakona.

Potpisivanjem ovog akta, Republika Srbija grubo krši Dejtonski mirovni sporazum, na čije se poštivanje obavezala kao jedna od potpisnica tog sporazuma, narušavajući suverenitet i međunarodno-pravni subjektivitet države BiH.

OHR mora odlučno reagovati i spriječiti otvoreno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

2. SDA pozdravlja usvajanje Zakona o izbornim jedinicama na vanrednom zasijedanju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Očekujemo hitno usvajanje ovog zakona i u Domu naroda Parlamenta FBiH, čime će se omogućiti potpuna implementacija izbornih rezultata nakon oktobarskih izbora.

3. SDA podržava usvajanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputilo Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata.

4. SDA osuđuje paljenje  Crkve Presvete Bogorodice u naselju Čekrčići u Visokom, kao i sve ovakve vandalske napade nad vjerskim objektima diljem BiH. Pozivamo policiju i pravosuđe u oba bh. entiteta da u svim ovakvim napadima reaguju hitno i odlučno, otkriju počinice i adekvatno ih sankcionišu.

5. SDA poziva sve državljane Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu da se registruju do previđenog roka 24. jula i da glasaju na predstojećim izborima. Naročito važnim smatramo da se registruju i oni čije je prebivalište na teritoriji entiteta RS i svojim glasovima ojačaju probosanski patriotski blok u Narodnoj skupštini entiteta RS.

6. SDA podržava rad pravosudnih organa BiH , a posebno procesuiranje počinilaca ratnih zločina. Ali, nedopustivo je da se tokom rada na ovim predmetima pokušava uspostaviti vještački balans u krivnji za zločine. Balansa nije bilo ni u činjenju zločina, pa ga ne može biti ni u kažnjavanju.

Današnja presuda ratnom rukovodstvu općine Hadžići je neprihvatljiv primjer takve prakse.

Članovi ratnog rukovodstva općine Hadžići koji nisu ni optuženi za ubistva i silovanja, osuđeni su na isti broj godina zatvora kao i počinioci ratnih zločina silovanja i ubistva 250 Bošnjaka iz Hadžića.

Izvor: sda.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *