Velika pobjeda zeničkih parlamentaraca: Kantonalna bolnica Zenica i Bolnica Tešanj dobile značajna sredstva sa federalnog nivoa

Velika pobjeda zeničkih parlamentaraca: Kantonalna bolnica Zenica i Bolnica Tešanj dobile značajna sredstva sa federalnog nivoa – Zadovoljstvo mi je što vas mogu upoznati sa velikom političkom pobjedom koju su izvojevali zenički parlamentarci na federalnom nivou. Nakon mnogo godina Kantonalna bolnica Zenica i Bolnica Tešanj dobile su značajna sredstva sa federalnog nivoa kao rezultat uporne borbe naših parlamentaraca. O čemu se ustvari radi?

Naime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 98. sjednici donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima -transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine” utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine (broj: 29/17/19.4.2017.) Navedenom odlukom izvršena je raspodjela sredstava iz Budžeta Federacije BiH za 2017. godinu u iznosu od 9.000.000. KM.

Raspodjela ovih sredstava je izvršena prema zdravstvenim ustanovama, i to po tri miliona KM: Klinički centar Univerziteta Sarajevo, Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Univerzitetski Klinicki cenatar Tuzla. Raspodjela sredstava namijenjenih sanaciji stanja u zdravstvenim ustanovama je u javnosti izazvala podršku, međutim proizvela je i određena nezadovoljstva kod većine Kantonalnih zdravstvenih institucija koje imaju probleme sa održavanjem likvidnosti a time i probleme u funkcionisanju osnovnih zdravstvenih usluga građanima na njihovom području.

U vezi sa tim, gospodin Almedin Aliefendic, prof. dr. Belma Pojskić i dr. Šišić Ibrahim su u Parlamentu Federacije BiH izvršili šire konsultacije te duže vrijeme predlagali inicijative i amandmane Vladi Federacije BiH da osigura dodatna sredstva za podršku ostalim kantonima odnosno kantonalnim bolnicama. Konačno, nakon dužeg vremena ova inicijativa je ugledala svjetlo dana. Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je zaključkom zadužio Vladu Federacije da osigura dodatna sredstva za podršku ostalim kantonima u iznosu od 3 miliona KM a prema predloženim kretirijima. S tim u vezi donesena je odluka Vlade Federacije kojim se sredstva namijenjenja Javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji, raspodjeljuju na osnovu omjera visine ukupnih godišnjih prihoda koje su bolnice ostvarile u trogodišnjem periodu 2013.-2015. godina.

Odlukom Vlade Federacije BiH, za Zeničko-Dobojski kanton dodijeljeno je cca 1.100.000 KM, i to cca 1.000.000 KM prema Kantonalnoj bolnici Zenici i cca 150.000 KM Bolnici Tešanj.

Uvjereni smo da će odobrena sredstva poslužiti za izmirivanje dospjelih obaveza, za nabavku lijekova i drugog materijala, te servisiranje i obnavljanje medicinske opreme neophodne za osiguranje kontinuiteta u pružanju kvalitetnih zdravstvenih usluga u Kantonalnoj bolnici Zenica i Bolnici Tešanj!

Za realizaciju ove odluke Vlada Federacije je zadužila određene institucije i nadležno Federalno ministarstvo zdravstva.

Zenica, 11.01.2018.godine

Zastupnik u Predstavnickom domu Parlamenta Federacije BiH

Šišić dr Ibrahim

Izvor: zenicablog.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *