U ZDK će se od naredne školske godine za jedan predmet koristiti jedinstven udžbenik

Ministarstvo za obrazovanje Zeničko-dobojskog kantona odlučilo je da će sve škole u Zeničko-dobojskom kantonu za određeni razred koristiti jedinstvenu knjigu što će uveliko olakšati nastavni proces, nabavku udžbenika, ali i razmjenu među učenicima. “Često se nije znalo koji će se udžbenici koristiti prije početka školske godine i onda smo krenuli s praksom jedan udžbenik po jednom predmetu. Ova situacija s pandemijom koronavirusa nas je dodatno podstakla da krenemo u ovom pravcu i utvrdimo za jedan udžbenik za jedan predmet. Proveli smo anketiranje i sa tog spiska smo odabrali udžbenike koji su dobili podršku više od 60 posto nastavnika”, kazao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona.

Dodao je da je zastupnica u Skupštini ZDK Selvedina Spahić-Sarajlić u februaru podnijela inicijativu da se ide u ovom pravcu, a potpisivanjem ove odluke napravljeni su konkretni koraci u realizaciji.

“Dešava se da brat ili sestra u istoj porodici ne mogu koristiti udžbenike koji su ranije korišteni jer se mijenjaju iz godine u godinu. Ovako ćemo popraviti realizaciju nastave u ZDK i mislim da će ovakva odluka pospješiti mogućnosti plana B od naredne školske godine, a to je da ponovo počnemo ili kombinujemo klasičnu s online nastavom”, izjavio je Kozlić te dodao da se rad o literaturi koji se nalaze na spisku Federalnog ministarstva obrazovanja.

Pojasnio je da je situacija drugačija u srednjim školama, ali da će napraviti analizu i pokušati riješiti ovaj problem i u srednjoškolskom obrazovanju. Na kraju je naglasio da je u ovome najbitnije da su konačnu riječ o kvalitetu udžbenika donijeli nastavnici koji ih koriste u provođenju nastavnog procesa.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *