SDA Zenice slavi 31. rođendan: Najveća politička snaga Bošnjaka i nezaobilazan faktor u političkim procesima

Gradska organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) Zenica danas slavi 31 godinu postojanja. Formirana je 30. juna 1990. godine, samo mjesec nakon Osnivačke skupštine SDA Bosne i Hercegovine održane u Sarajevu.

SDA je bila prva registrirana politička stranka nakon 45 godina političkog jednoumlja u Jugoslaviji, a na prvim slobodnim višestranačkim izborima, na čelu sa rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem, kao široki narodni pokret, dobila je povjerenje naroda i postala nosilac procesa političke emancipacije bosanskih muslimana i ključni politički činilac u odbrani državno-pravnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine.

Nepune dvije godine kasnije, naša domovina suočila se sa agresijom. Kadrovi SDA u državi i Armiji organizirali su dotad nenaoružan i neorganiziran narod i uspješno ga suprotstavili daleko nadmoćnijim armadama.

Kako god je SDA BiH više od tri decenije najveća politička snaga u bošnjačkom narodu i nezaobilazan faktor u političkim procesima u državi BiH, tako je Gradska organizacija SDA Zenica nezaobilazna u društvenom i političkom životu grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Zenica je izrasla iz nekadašnje radničke spavaonice u jedan od najvažnijih urbanih centara sa svim potrebnim sadržajima za ugodan život svih njenih građana. Poseban procvat i promjenu imidža grad je doživio tokom 12 godina mandata rahmetli gradonačelnika Husejina Smajlovića, koji je sa svojim timom i uz podršku predstavničke vlasti koju je predvodila SDA, realizirao mnoštvo infrastrukturnih projekata kojima se Zenica i njeni građani danas ponose.

Izgrađene su nove saobraćajnice, radne zone, poduzetnički inkubator, tržni centri i hoteli, unaprijeđen poslovni ambijent, a Zenica je postala značajan sportski centar sa novoizgrađenim Atletskim stadionom, Arenom, Trening centrom i umivenim stadionom Bilino polje. Kvalitet života poboljšan je u gradu i na selu.

Lokomotiva razvoja zaustavljena je 2016. godine kada je izabrana nova gradska uprava, a Zenica je postala grad slučaj koji je izgubio svoje najveće simbole. Aktuelna gradska vlast za pet godina nije realizirala nijedan kapitalni projekt važan za naš grad i građane.

Na naš 31. rođendan izražavamo zahvalnost osnivačima i bivšim predsjednicima SDA Zenice, kao i svima koji su doprinijeli da, i pored kontinuiranih udara izvana i iznutra, ostanemo najjača politička snaga Bošnjaka, garant opstojnosti i državno-pravnog kontinuiteta te generator pozitivnih procesa u našoj domovini, gradu Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu. Proučimo Fatihu rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću, rahmetli gradonačelniku Husejinu Smajloviću, kao i svim šehidima i patriotama koji su ugradili svoje živote u temelje samostalne BiH.

Gradski odbor SDA obilježit će svoj 31. rođendan svečanom akademijom u petak, 02. jula u 19:30 sati na Tvrđavi Vranduk.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *