SDA Zenice slavi 30. rođendan: Na izbore izlazimo nikad jači i jedinstveniji

Gradska organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) Zenica danas obilježava 30 godina postojanja i uspješnog djelovanja. Zenički ogranak formiran je 30. juna 1990. godine, samo mjesec dana nakon Osnivačke skupštine SDA Bosne i Hercegovine održane u Sarajevu. SDA je bila prva registrovana politička stranka nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. Na prvim slobodnim višestranačkim izborima, SDA na čelu sa rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem, kao široki narodni pokret, dobila je povjerenje naroda i postala nosilac procesa političke emancipacije bosanskih muslimana i ključni politički činilac u odbrani državno-pravnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine. Samo dvije godine nakon osnivanja, BiH se suočila sa agresijom, a kadrovi SDA u državi i Armiji organizovali su do tada nenaoružan i neorganizovan narod i uspješno ga suprotstavili daleko nadmoćnijim armadama sa Istoka i Zapada.

Kako god je SDA BiH tri decenije najveća politička snaga u bošnjačkom narodu i nezaobilazan faktor u političkim procesima u državi BiH, tako je Gradska organizacija SDA Zenica, koja je jedan od najvećih i najvažnijih ogranaka SDA, nezaobilazna u društvenom i političkom životu grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Zenica je sa Strankom demokratske akcije izrasla iz nekadašnje “radničke spavaonice” u jedan od najvažnijih urbanih centara sa svim potrebnim sadržajima za ugodan život svih njenih građana, kako i dolikuje četvrtom po veličini gradu u BiH. Naročit procvat i promjenu imidža grad je doživio tokom 12 godina mandata rahmetli gradonačelnika Husejina Smajlovića, koji je sa svojim timom i uz podršku predstavničke vlasti koju je predvodila SDA, realizovao mnoštvo infrastrukturnih projekata kojima se Zenica i njeni građani danas ponose. Izgrađene su nove saobraćajnice, radne zone, poduzetnički inkubator, tržni centri i hoteli, unaprijeđen poslovni ambijent, a Zenica je postala značajan sportski centar sa novoizgrađenim Atletskim stadionom, Arenom, Trening centrom NSBiH i umivenim “gnijezdom bh. Zmajeva” – stadionom “Bilino polje”. Kvalitet života poboljšan je i u gradu i na selu.

Nažalost, nagli razvoj Zenice zaustavljen je 2016. godine, kada je izabran aktuelni gradonačelnik. Protekle četiri godine pamtit će se kao period stagnacije grada i propadanja njegovih najvećih simbola. NK “Čelik” je ispao iz Premijer lige BiH, javni gradski prijevoznik “Zenicatrans” je pred gašenjem, a sajam ZEPS nije održan prvi put nakon 25 godina.

Stranka demokratske akcije Zenice predstojeće Lokalne izbore dočekuje nikada jača i jedinstvenija. Ovi izbori su izuzetno važni, jer naša Zenica, nakon četiri godine stagnacije, mora nastaviti putem razvoja i rješavanja gorućih problema u gradu i na selu. SDA će Zeničanima i Zeničankama ponuditi kandidata za gradonačelnika i kvalitetnu listu za Gradsko vijeće, koji će Zenicu povesti u pobjedu. Zenica je srce Bosne i Hercegovine i za našu državu i naš narod previše važan centar, zato ovim gradom moraju upravljati najbolji i najsposobniji. SDA će vratiti uništene simbole, naš “Čelik”, naš “ZEPS”, naš “Zenicatrans”, obnoviti poljuljano jedinstvo među građanima, a gradu vratiti izgubljeno političko dostojanstvo.

Vrijeme je da Zenicu vratimo Zeničanima!

Na naš 30 rođendan, izražavamo zahvalnost osnivačima i bivšim predsjednicima SDA Zenice, kao i svim vrijednim aktivistima koji su doprinijeli da postanemo najjača politička snaga Bošnjaka, garant opstojnosti i državno-pravnog kontinuiteta te generator pozitivnih procesa u našoj domovini, gradu Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu. Proučimo Fatihu rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću, rahmetli gradonačelniku Husejinu Smajloviću, kao i svim šehidima i patriotama koji su ugradili svoje živote u temelje samostalne BiH.

Gradski odbor SDA je povodom rođendana stranke pripremio niz prikladnih sadržaja, ali je održavanje pomjereno zbog pandemije korona virusa. Također, rukovodstvo SDA Zenica donijelo je odluku da se zbog narušene epidemiološke situacije odgodi druženje sa članovima i simpatizerima koje se trebalo održati ovog vikenda na izletištu Bistričak.

Gradska organizacija SDA Zenica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *