Saopćenje za javnost u vezi Prostornog plana

Na sjednici Gradskog vijeća koja je održana u četvrtak gradonačelnik Kasumović nije uspio u namjeri da putem Prostornog plana legalizira vlastite nezakonite radnje iz ranijeg perioda i marifetluke u prvoj godini svoje vladavine. On je, naime, namjeravao da kroz Prostorni plan ostvari tri ključna cilja.

Prvo, htio je ostvariti višemilionsku dobit pretvaranjem poljoprivrednog zemljišta supruge Mersije u građevinsko na lokalitetu Perin Han koje je ranije kupovao u bescijenje i pod sumnjivim okolnostima i pritiscima na tamošnje Srbe. Radi se o više od dvadeset duluma zemlje koja je povezana sa benzinskom pumpom gradonačelnika Kasumovića. Kriminalni plan Kasumovića je bio da pretvorba poljoprivrednog zemljišta u građevinsko ide na teret budžeta a nakon toga da ovako pretvoreni placevi u građevinsko zemljište budu snadbjeveni svim priključcima: vodom, strujom, kanalizacijom, pristupnim putevima, i tako dalje. Opet sve na teret budžeta. Nakon toga bi vrijednost imovine Kasumovićevih vrtoglavo porasla,  a kasnije prodata zainteresiranom kupcu.

Drugo, osim benzinskih pumpi, njegova uža specijalnost su i marifetluci oko koncesija za izgradnju hidrocentrala što je više nego poznato i u njegovom rodnom Srednjebosankom kantonu. Naime, u Prostornom planu je htio provući izgradnju hidrocentrala na rijeci Bosni i to, vjerovali ili ne, kod hotela Internacional, na početku Raspotočja i u prigradskom naselju Vraca. Plan je bio da se odmah po usvajanju Prostornog plana krene u realizaciju izbora koncesionara iz užeg kruga vlastitih prijatelja o čemu se u posljednje vrijeme sve intenzivnije govori u Zenici. Ovakvi potezi javnost ne čude, jer je svima poznato da Kasumovića za Zenicu vezuje isključivo lični interes i profit, a nikako dobrobit za ovaj grad.

Treće, namjeravao je da putem Prostornog plana naselje Nemila potpuno podijeli autoputem 5 C, te ga time učini nemogućim za život mještana i za urbanistički razvoj. Osim toga,  legitimacijom autoputa kroz Nemilu putem Prostornog plana, htio je krivicu prebaciti na više nivoe vlasti.

Želimo javnost na ovaj način informisati da je SDA insistirala na korekcijama Prostornog plana kako bi se onemogućile malverzacije ovim važnim dokumentom. Međutim, Kasumović nije prihvatio amandmane samo zbog toga da Zenicu pretvori u lično vlasništvo i vlasništvo građevinske mafije čemu će se vijećnici SDA u Gradskom vijeću beskompromisno suprotstaviti.

Stranka demokratske akcije i na ovaj način pokazuje da će stati u kraj svima onima poput Kasumovića koji su bili u SDA isključivo iz ličnog interesa. To vrijeme je prošlo a onima koji misle da će kroz SDA sticati ličnu korist poručujemo da mogu ići sa svojim mentorom Kasumovićem, jer za takve u SDA neće biti mjesta.

Press SDA Zenica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *