Saopćenje za javnost u vezi osude govora mržnje na internetu

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću nedavno je uputio Prijedlog rezolucije o osudi govora mržnje na internetu sa prijedlogom da se ona uvrsti u dnevni red sjednice Gradskog vijeća. Rezolucijom se izražava opredjeljenost za promociju slobode izražavanja, garantovane Ustavom Bosne i Hercegovine, ali i izražava zabrinutost zbog sve prisutnijeg govora mržnje na internetu.

Imajući na umu zabrinjavajući porast zloupotreba na internetu, posebice na društvenim mrežama, rezolucijom se oštro osuđuje svaki usmeni ili pisani govor kojim se širi mržnja, netolerancija i segregacija po bilo kom osnovu: etničkom, vjerskom, spolnom, političkom i svakom drugom kojim se u podređeni položaj dovode druge osobe. S obzirom na to da pravo na slobodu izražavanja ne podrazumijeva pravo na govor mržnje, rezolucijom se apeluje na uzdržavanje od učešća u djelovanju na internetu kojim se širi mržnja, te osudu svakog govora kojim se širi diskriminacija među ljudima.

U rezoluciji se posebno podsjećaju izabrani zvaničnici, to jest vijećnici u Gradskom vijeću Zenica i gradonačelnik, da cilj njihovog djelovanja mora biti isključivo dobrobit građana. Pravno-politička osnova za takvo djelovanje su ustav, zakoni i Statut Grada Zenice, a moralna je uokvirena u Etički kodeks za izabrane zvaničnike Općine Zenica. Izabrani zvaničnici se rezolucijom trebaju obavezati da će se uzdržati od širenja mržnje na internetu. To znači da će se uzdržati od bilo kojeg oblika omalovažavanja, vrijeđanja i klevetanja, odnosno govora kojim se širi mržnja prema drugome po bilo kom osnovu: etničkom, vjerskom, spolnom, starosnom, seksualnom, profesionalnom, političkom i svakom drugom. Ovo uzdržavanje podrazumijeva postove na profilima i web stranicama, lajkanje i dijeljenje govora mržnje na društvenim mrežama, kreiranje lažnih profila i slično.

Rezolucijom o osudi govora mržnje na internetu se pozivaju nadležna tijela zakonodavne i izvršne vlasti na entitetskom i državnom nivou da pristupe izmjenama i dopunama krivičnih zakona kako bi se prevenirao i sankcionirao govor mržnje na internetu.

Press SDA Zenica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *