Saopćenje za javnost: Tri godine nakon poplava obnovljeni putevi u zeničkim mjesnim zajednicama

U Društvenom domu u Topčić Polju u subotu, 23. decembra, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Šemsudin Dedić, zajedno s predsjednikom SDA Zenica Nezirom Pivićem i premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem, posjetio je područja pogođena poplavama u Općini Zenica te obišao lokacije na kojima je izvršena obnova putne infrastrukture i vodozaštite u Topčić Polju, Starini, Bistrici i Bistričaku.

Prema odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Grad Zenica je u sklopu Projekta hitnog oporavka od poplava (FERP) raspolagala s ukupno 3.440.681 KM koje su utrošene u obnovu i izgradnju putne infrastrukture, rječnih korita te za realizaciju projekata iz vodozaštite.

Projekt je realiziran  u dvije faze. Prva faza podrazumijevala je sanaciju lokalnog puta Nemila – Orahovica dužine 4,8 kilometara, a vrijednost ugovora iznosi 868.415,47 KM, sanaciju lokalnog puta Orahovica – Mala rijeka dužine 750 metara vrijednosti 150.162,87 KM, sanacija lokalnog puta za Gornje Vukotiće dužine 850 metara vrijednost 261.344,56 KM te sanacija korita rijeke uz lokalni put Orahovica – Mala Rijeka dužine 800 metara vrijednosti 428.948,44 KM.

Ukupna vrijednost radova I faze iznosila je: 1.708.871,34 KM.

Druga faza podrazumijevala je sanaciju lokalnog puta za mjesta Bistrica i Starina dužine 1,8 kilometara, a obnova ove dionice iznosila je 835.279,20 KM. Sanirani su i zidovi na lokalnom putu Bistrica i Starina te potporni zid na lokalnom putu za mjesto Bistrica u dužini od 0,05 kilometara vrijednost 302.717,80 KM. U sklopu posljednjih radova II faze izvršena je i sanacija lokalnog puta za mjesto Kolići dužine 1,4 kilometara te sanacija zidova na putu za mjesto Kolići dužine 0,25 kilometara, a vrijednost ovih radova iznosila je 593.366,49 KM.

Ukupna vrijednost radova II faze iznosila je 1.731.363,49 KM.

Posebna zahvalnost za realizaciju ovih projekata iz Koordinacije mjesnih zajednica nemilskog područja stradalih u poplavama pripala je Stranci demokratske akcije te njenim predstavnicima na svim nivoima vlasti kako u prethodnom, tako i u trenutnom mandatu, koji su svojim radom i nesebičnim zalaganjem doprinijeli u radu i obnovi mjesnih zajednica.

Skupu koji je u subotu održan u Topčić Polju prisustvovali su mještani mjesnih zajednica, predsjednici mjesnih zajednica i mjesnih ogranaka, gradski vijećnici Zenice, kantonalni zastupnici, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK Himzo Smajić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mensur Sinanović, premijer ZDK Miralema Galijaševića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić te zamjenik ministra pravde i predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić.

Projekt obnove i pomoći mještanima područja pogođenih poplavama u Gradu Zenica počeo je s prvim danom nesreće kada je na funkciji gradonačelnika bio Husejin Smajlović.

Prioritet je bio osloboditi putnu infrastrukturu kako bi se započela sanacija, ali i adekvatan smještaj svih stanovnika čiji su domovi bili oštećeni.

U prvoj fazi obnove Grad Zenica je obezbjedio donacije kojima je obnovljeno preko 100 stambenih objekata. Pored obnove objekata, obezbjeđivanja putne komunikacije, radilo se i na sanaciji poljoprivrednih dobara.

Drugom fazom obnove započeta je i većim dijelom završena, sanacija i rekonstrukcija putne mreže na dionicama Nemila-Bistričak, Nemila-Orahovica, Starkuće-Kolići i Topčić Polje- Starina/Bistrica te uređenje korita Ciganskog potoka, Starinske rijeke i Baretnjak. Trećom fazom će se okončati projekat sanacije i rekonstrukcije putne komunikacije i uređenje korita.

Završeno je i izvođenje radova na sanaciji lokalne infrastrukture u Topčić Polju koji se sastoje od: sanacija lokalnog puta Topčić Polje – Bistrica – Starina, sanacije potpornih zidova na lokalnim putevima za Starinu i Bistricu i Topčić Polje zahvaljujući Federalnom Ministarstvu za poljoprivedu, vodoprivredu i šumarstvo kao i Kantonalnom ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu koje izdvojilo 502.000,00 KM za realizaciju projekta.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona izdvojilo je 502.000,00 KM za realizaciju projekta izgradnje pregrada na vodotocima Baretnjak i Ciganski potok i regulacija dijela korita Starinskog potoka radi zaštite naselja Topčić Polje od bujičnog nanosa. Preostali dio sredstava osiguralo je Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ukupna vrijednost radova je 734.000,00 KM.

Uz pomoć člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića putem TIKE donirana su sredstva za inicijalnu sanaciju puta Topčić Polje – Starina – Bistrica.

Predsjednik koordinacije mjesnih zajednica Edhem Hazić zahvalio se nadležnima koji su učinili sve što je u njihovoj moći te realizirali ono što je prije tri godine za mještane područja pogođenih poplavama bilo nemoguće.

Predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić je naglasio kako su nadležna ministarstva radila posao koji će trajati više decenija, a ne projekte koji će nakon godinu dana stvoriti nove probleme.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona i predsjednik SDA ZDK Miralem Galijašević se složio s Pivićem te dodao da je Vlada ZDK stala iza ovog projekta kao i drugih koji su realizirani u protekle tri godine.

Naglasio je kako će u ponedjeljak, 25. decembra biti objavljen i tender za obnovu puta za Šeriće vrijednosti oko 1,4 miliona KM te da će tim projektom biti obuhvaćena i vodozaštita.

“Nastavit ćemo graditi puteve i vraćati život u mjesne zajednice koje su pretrpjele veliku traumu”, dodao je Galijašević.

Naglasio je kako će, nakon kategorizacije sada nekategorisanog puta prema Babinu, biti izvršena rekonstrukcija i tog puta na dionici od Kantonalne bolnice Zenica do Arnauta.

Ministar Dedić u svome obraćanju prisutnima prvo se zahvalio na gostoprimstvu te je iskazao zadovoljstvo urađenim poslom.

“Tokom protekle tri godine na području Grada Zenica realizirano je sedam projekata vrijednist oko 3,5 miliona KM u sklopu kojih je obnovljeno blizu deset kilometara puta te oko izgrađeno oko 800 metara obnove rječnih korita. Mi ćemo nastaviti graditi i vraćati život mladima na ruralnim područjima, a sve što Vlada FBiH bude mogla uraditi, mi ćemo to uraditi”, izjavio je Dedić.

Na kraju događaja dodijeljene su i zahvalnice rahmetli gradonačelniku Zenice Husejinu Smajloviću (posthumno), Mirsadu Helegu, Miralemu Galijaševiću, Šemsudinu Dediću te Stranci demokratske akcije koja je sa svojim predstavnicima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti omogućila pokretanje i realizaciju navedenih projekata.

« 1 of 2 »

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *