Saopćenje za javnost: Kasumović i nova većina nametnuli nove namete Zeničanima

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća ustanovljena je nova većina na čelu sa Fuadom Kasumovićem, gradonačelnikom iz Nezavisnog bloka, a čine je Savez za bolju budućnost, SDP, Snaga centra, Demokratska fronta, BPS, Naša stranka i nezavisni vijećnik iz nacionalnih manjina. Na ovoj sjednici je spomenuta većina donijela niz katastrofalnih odluka kojima se drastično pogoršava život građana i funkcionisanje privrednih subjekata u Zenici. Prvo, odlukom o višestrukom povećanju komunalnih taksi za privredne subjekte u našem gradu privrednici, kako javni, tako i privatni, stavljeni su u isti rang sa kladionicama. Više je nego jasno da će na ovaj način doći do povećanja cijena njihovih usluga, a ova odluka će vrlo vjerovatno završiti na Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

Druga katastrofalna odluka je određivanje novog harača na stanove, kuće i garaže u iznosu od najmanje 5 konvertiblnih maraka mjesečno. Ovom će odlukom biti posebno pogođeni građani koji posjeduju stanove čija je kvadratura ispod 70 metara kvadratnih. Trećom odlukom bit će pogođene socijalne kategorije koje stanuju u takozvanim socijalnim stanovima, jer će za većinu njih biti povećana stanarina za 100 procenata, to jest sa 0,5 na jednu konvertibilnu marku po kvadratu stambene površine.

Prostornim planom koji je, također, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojila navedena nova većina data je saglasnost da se na privatnom zemljištu porodice Kasumović može graditi privredna zona. Rezultat ove odluke bit će dodatno višemilionsko bogaćenje gradonačelnika Fuada Kasumovića, a vjerovatno i njegovih koalicionih partnera, jer će na teret budžeta Grada Zenice navedeno zemljište biti snabdjeveno svim potrebnim komunalnim priključcima, te prodato po basnoslovnoj cijeni.

Usvajanjem Prostornog plana grubo je narušeno demokratsko pravo mještana Nemile da se pitaju o trasi autoputa kroz njihovo naselje, jer je nova većina odlučila da ih ne pita, te da bez njihove saglasnosti pocijepa Nemilu na dva dijela.

Na kraju, želimo još jednom podvući da je pod dirigentskom palicom Fuada Kasumovića nova većina na najgori mogući način građanima Zenice čestitala novu 2018. godinu. Sramotno!

Press SDA ZENICA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *