Saopćenje za javnost: budžet za administrativni aparat, a ne za građane

Nova većina u Gradskom vijeću Zenica kojom upravlja Fuad Kasumović iz Nezavisnog bloka na posljednjoj sjednici je usvojila Budžet za 2018. godinu, te time preuzela potpunu odgovornost, kako za zakonitost najznačajnijeg akta u lokalnoj zajednici, tako i za realizaciju svih budžetskih stavki. U cilju upotpunjavanja cjelovite slike o strukturi javnog novca i njegovoj raspodjeli u novoj godini želimo apostrofirati sljedeće:

Prvo, usvajanjem ovakvog budžeta restriktivne mjere gradonačelnika Kasumovića iz 2017. godine protuzakonito su proglašene suficitom i ovakav je potez u suprotnosti sa članom 6 Zakona o budžetima FBiH koji predviđa da se u sličnim situacijama obavezno usvaja rebalans. Prikazivanje restriktivnih mjera prema budžetskim korisnicima kao suficit pokazatelj je krajnje neodgovornosti i bahatosti, kako gradonačelnika Kasumovića, tako i novouspostavljene većine u Gradskom vijeću. Ilustracije radi, čak dvadeset budžetskih stavki ima izvršenje od nula konvertibilnih maraka, što se vidi u Izvještaju o izvršavanju budžeta Grada Zenica za period od januara do septembra 2017. godine koji je bio osnovica za pripremu nacrta i prijedloga budžeta. Osim toga, gradonačelnik Kasumović nije realizirao mnoštvo svojih ranijih obećanja, posebice obećanje o ulaganju u poljoprivredu od 3.200.000 KM, jer je realizacija u navedenom periodu iznosila sramotnih 186.000 KM.

Drugo, želimo javnost obavijestiti o tome da je odbijeno dvanaest amandmana Stranke demokratske akcije i to samo zbog toga što to nisu bili prijedlozi stranaka iz novouspostavljene većine. Ovo je još jedan dokaz da je budžet isključivo politički, a da je nova većina tek puki izvršilac naloga gradonačelnika Kasumovića u šta su se građani Zenice mogli uvjeriti praćenjem sjednice Gradskog vijeća. Zbog potpunijeg informisanja želimo podvući da se amandmanima Stranke demokratske akcije nastojao popraviti katastrofalni prijedlog i to u sljedećim stavkama: povećanju sredstava za poljoprivredu sa predloženih 600.000 na milion KM.

Tražena su, također, povećanja za boračke populacije za 100.000 KM, gradskoj narodnoj kuhinji i ranjivim populacijama za 80.000 KM, instituacijama kulture za 50.000, za prevoz đaka od skoro 50.000, ulaganje za puteve 400.000 KM, podršku za sportske terene i klubove od 200.000 KM, i tako dalje. Predloženim amandmanima ne bi bili oštećeni drugi budžetski korisnici, nego su oni išli u pravcu reduciranja sredstava za Kasumovićevo povećanje administrativnog aparata za skoro deset procenata što će građane Zenice na godišnjem nivou koštati dodatnih oko 1.200.000 konvertibilnih maraka. Ovaj će novac potrošiti njegovi poslušnici koje je uhljebio u gradskoj administraciji.

Press SDA ZENICA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *