Saopćenje za javnost

Prije nekoliko dana gradonačelnik Fuad Kasumović je održao konferenciju za novinare na kojoj je rezimirao godinu dana svoje vladavine. U prepoznatljivom maniru lokalnog autokrate na ovoj press konferenciji želio je sebe predstaviti spasiocem Zenice, ali je u očima Zeničana ispao više komičan nego li ozbiljan. Jedino je lokalna televizija posvetila cijelu informativnu emisiju ovom događaju što nije iznenađenje budući da su je prije nekoliko mjeseci sami građani preimenovali u “Fudo danas”. Nije ni čudo, jer uređivačke instrukcije u posljednjih godinu dana po sjevernokorejskom modelu dolaze direktno iz kabineta gradonačelnika Kasumovića.

Na ovom susretu sa novinarima gradonačelnik je po ko zna koji put pokušao obmanuti javnost: opet je iznosio neistine da je Grad Zenicu zatekao u katastrofalnom stanju, da radi sa nesposobnim vijećnicima koji, kako je sam rekao, ne mogu voditi ni mjesnu zajednicu. Ponovio je, također, kako je zaslužan za azil za pse, da je riješio problem sa zagrijavanjem Zenice, krenuo u realizaciju projekta Plava voda, dobio BFC certifikat, u budžetu za poljoprivredu osigurao tri miliona maraka, postavio WI-FI u mjesnim zajednicama. Ukratko, izvalio je da je ispunio tri puta više nego što je obećao.

Šta je, ustvari, obećao Kasumović za prvu godinu vladavine? Prvo, da će potencijalnim privrednicima rok za pokretanje biznisa smanjiti na maksimalno sedam dana. Rezultat nakon godinu dana: vrijeme za rješavanje papirologije je znatno duže od ranijeg, a privrednici sve više bježe iz Zenice i premještaju biznis u susjedne gradove, posebno Kakanj. Drugo, rekao je da će gradska administracija biti poput evropske. Rezultat nakon godinu dana: povećanje administrativnog aparata za skoro deset procenata, povećanje izdvajanja iz budžeta za plate, te preko šest hiljada zahtjeva građana i organizacija koje stoje u ladicama gradonačelnika i njegovih službi. Treće, smijenit će sve upravljačke strukture u javnim preduzećima i ustanovama. Istina nakon godinu dana je ta da je u javna preduzeća zaposlio sve svoje ljude iz predizborne kampanje, a u nadzorne i upravne odbore uhljebio kadrove iz političkih stranaka koje su pristale da budu njegovi poltroni. Četvrto, rekao je da će izlagačima u Tržnici smanjiti cijene zakupnina za 30 procenata, a desilo se suprotno, jer su većini njih naknade povećane. Peto, obećao je da će ukinuti sve paušale, a godinu dana nakon toga žestoko se suprotstavlja umanjenu ili ukidanju paušala. Šesto, obećao je da će poljoprivrednici u ovoj godini dobiti 3.200.000 maraka poticaja. Međutim, u budžetu je izdvojeno dva miliona, a realizirano samo 100.000 maraka. Obećao je također da će od Sarajeva i Tuzle u okviru preraspodjele sredstava uzeti 9 miliona, a godinu dana o tome šuti, jer zna da to nije moguće. Šesto, mještanima Babina je obećao u prvoj godini vladavine potpunu rekonstrukciju puta od Kantonalne bolnice do Arnauta, a nakon godinu dana se izvlači pričom kako to nije njegova nadležnost. Sedmo, čvrsto je obećao izvući NK Čelik iz finansijske krize, a nekoliko mjeseci poslije se ograđuje od ovog kluba i zagovara njegov stečaj. Obećao je također podići kredite za razvoj Babina i Nemile, videonadzor u selima, formiranje fonda za sport i kulturu. Rekao je, isto tako, da će podnijeti ostavku ako u prvoj godini njegovog mandata i jedno domaćinstvo bude bez pitke vode. Ostavka mu očito ne pada na pamet.

Na spomenutoj konferenciji za novinare iznio je toliko patoloških neistina i apsurda da se normalan čovjek zabrine. Sve što je naveo na tom susretu sa novinarima otpočeto je i dovedeno skoro do kraja zahvaljujući ranijem gradonačelniku i ranijoj administraciji: Za projekat Plava voda osigurana su kreditna sredstva prije dolaska Kasumovića, a isto je i sa projektom prečišćavanja otpadnih voda, dok je azil za pse izgrađen prije skoro dvije godine, ali je Kasumović suprotno zakonima i konvencijama o zaštiti životinja pse bez prethodnih procedura nagurao u već izgrađeni azil. Kada je u pitanju BFC certifikat čija je procedura pokrenuta ranije, gradonačelnik Kasumović ne zna ni šta je to.

Na kraju, želimo javnost obavijestiti o tome da je gradonačelnik Kasumović na čelo Zenice došao samo sa jednim razlogom – da ostvari ličnu korist i dodatno se obogati kako je to radio unazad dvadeset godina. Iz navedenog razloga stalno napada vijećnike, posebno vijećnike Stranke demokratske akcije, jer ga pokušavaju onemogućiti u njegovim marifetlucima. Najveća pljačka trebala se desiti usvajanjem njegovog Prostornog plana u okviru kojeg je zemljište svoje supruge trebao pretvoriti u građevinsko na teret budžeta, potom prodati i zaraditi dodatne milione na nelegalan način. Stranka demokratske akcije će upotrijebiti sve pravne i političke mehanizme da spriječi Kasumovića u projektu uništavanja Zenice. Osim toga, zadovoljni smo činjenicom da građani Zenice vide i znaju za opasnosti njegove tiranije.

Press SDA ZENICA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *