Rudnik Raspotočje u Zenici dobija savremenu opremu, što će omogućiti nova zapošljavanja

U decembru 2015 godine donesena je odluka o dokapitalizaciji od vladajućeg društva kojom se vrši ulaganje u jamu Raspotočje u iznosu od 20 miliona KM. Ugovor o nabavci širokočelne opreme između RMU Zenica i poljsko-njemačke kompanije Becker Warkop potpisan je u septembru prošle godine, a do sada je u krug rudnika Raspotočje pristiglo 60 posto opreme. U razgovoru za Klix.ba tehnički direktor RMU Zenica Merhun Arnaut je izjavio kako će do početka narednog mjeseca biti isporučen i preostali dio opreme.

“U zadnja dva mjeseca rudniku Raspotočje se isporučuje mehanizovana oprema, a do početka juna se očekuje kraj isporuke opreme i spuštanje u jamu gdje će biti izvršena montaža. U septembru očekujemo montažu širokočelne opreme nakon čega će biti izvršen probni rad u pripremljenom polju”, izjavio je Arnaut.

U jami Raspotočje dnevno rudari iskopaju oko 300 tona uglja, a sa novom opremom očekuje se iskop i do 1.000 tona dnevno, a mjesečno se očekuje od 30.000 do 50.000 tona, koliko se otkopa na nivou čitavog zeničkog rudnika.

“Činjenica je da će nam trebati jamskih radnika, ali to ćemo riješiti u narednom periodu. Uz nabavku širokočelne opreme imamo i dodatne investicije tansportnih i grabuljastih sistema čiju isporuku očekujemo, a sredinom maja će nam biti isporučen i kombajn za izradu jamskih prostorija”, dodao je Arnaut.

Ekspanzija investicionih ulaganja i modernizovanja za masovnu proizvodnju omogućit će Rudniku mrkog uglja Zenica održivo poslovanje i uredno plaćanje svih obaveza.

Ovo je najveće ulaganje u jedan zenički rudnik u posljednjih 30 godina.

Preuzeto sa: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *