Regulacioni planovi: SDA će podržati stavove građana iz javne rasprave

Stranka demokratske akcije podsjeća građane da njeni vijećnici u Gradskom vijeću Zenica prošle godine nisu podržali Prostorni plan Grada Zenice i svoje protivljenje su u više navrata argumentirali u javnosti. Osnovni razlozi za takav stav sadržani su u primjećenom strahu građana da će se na ovaj način zloupotrijebiti dugoročno urbanističko planiranje i time ugroziti njihova egzistencija o čemu zorno svjedoči slučaj urbanističko-građevinskog siledžijstva nad porodicom Bešić.

Osim toga, više su nego opravdane sumnje da će se urbanističko planiranje koristiti za dodatno bogaćenje moćnika s više nego upečatljivim dokazom o planiranoj izgradnji trgovačkog centra na zemljištu porodice gradonačelnika Fuada Kasumovića u poslovnoj zoni Zenica-Jug. Da su vijećnici SDA bili u pravi svjedoče i nacrti dvaju regulacionih planova koji su u javnoj raspravi. Stranka demokratske akcije, s tim u vezi, podržava građane u njihovom nastojanju da se konačno pitaju u vezi regulacionih planova u našem gradu, jer od toga zavisi egzistencija svih Zeničana.

Frapantno je da je gradonačelnik Kasumović na sjednici insistirao da javna rasprava o tri regulaciona plana traje samo deset dana iako je ranijom odlukom Gradskog vijeća predviđeno da to bude mjesec dana. Na ovaj su se način, očito, htjeli progurati loši regulacioni planovi mimo adekvatne javne rasprave čime bi građani i Gradsko vijeće bili dovedeni pred svršen čin. Stranka demokratske akcije će se u vezi regulacionih planova koji su u javnoj raspravi prilikom glasanja na sjednici Gradskog vijeća rukovoditi isključivo stavovima mještana koji gravitiraju oko Trga rudara, te Jalije, Odmuta i Talića brda. Isto ćemo učiniti i kada u javnu raspravu dođu i drugi regulacioni planovi u našem gradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *