(VIDEO + FOTO) Program povodom druge godišnjice smrti Husejina Smajlovića

Husejin Smajlović preminuo je u 65.godini života, nakon teške bolesti, 21. maja prije dvije godine u večernjim satima. Vijest o smrti je porodica potvrdila narednog jutra. Povodom druge godišnjice njegove smrti, u Hotelu Zenica Stranka Demokratske Akcije upriličila je prigodno obilježavanje druge godišnjice njegove smrti.

O njegovom životu i radu govorili su premijer Zeničko-dobojskog kantona i predsjednik kantonalne SDA Miralem Galijašević. On se prisjetio saradnje sa rahmetli Smajlovićem iz perioda zajedničkog rada u Vladi i Skupštini ZDK, saradnji oko formiranja trening kampa reprezentacije BIH i formiranja Univerziteta Zenica. Prisjetio se Galijašević niza zajedničkih projekata, ali i onog što je Smajlović ostavio Zeničanima.

“Prošle su dvije godine od preseljenja našeg gradonačelnika Smajlovića. Dvije godine tokom kojih smo imali priliku sagledati njegovu vrijednost i koliko nam nedostaje njegov entuzijazam, srčanost i odvažnost. U svom obraćanju o Smajloviću s kojim sam bio kolega i prijatelj, ne želim da budem ni patetičan ni ličan, jer znam da on to ne bi volio. Upoznali smo se 1996. godine kada je formiran ZDK, on je bio prvi sekretar Vlade ZDK i s prvim guvernerom Salčinovićem stvarao ovaj kanton. Njemu ništa nije bilo teško, nikada nije priznavao da nema rješenja za nešto”, u svome govoru je naglasio Galijašević.

Istakao je da je Smajlović mnogo volio nogomet te da je dao sve što je potrebno kako bi nogomet u Zenici podigao na najviši nivo, uključujući i realizaciju gradnje Trening centra Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

“Rekao mi je da Zenica neće biti grad kroz koji će se prolaziti već da će se ovdje dolaziti. Nakon što je imidž Zenice promijenjen izgradnjom nekih od najznačajnijih projekata u gradu, danas mnogi dolaze i obilaze grad”, izjavio je Galijašević.

Potom je govorio još jedan Smajlovićev saradnik, Muhamed Begagić, a potom i privrednik i Smajlovićev saradnik iz stranke Mirsad Čizmo.

Između ostalih, skupu u Hotelu Zenica su prisustvovali funkcioneri vrha ove stranke na državnom nivou Šefik Džaferović, Sakib Softić, Šemsudin Mehmedović, predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić.

Smajlović je rođen 5. februara 1952. godine. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Pravni Fakultet u Banja Luci. Prije funkcije načelnika i Gradonačelnika je radio u Rudniku Zenica (1977-1980) na poslovima pripravnika, referenta i šefa Pravne službe, u SIZ stanovanja i uređenja građevinskog zemljišta Zenica (1980-1987) na poslovima referenta, šefa Pravne službe, direktora Sektora za pravne i opće poslove i zamjenika sekretara Zajednice, u Investiciono-komercijalnoj banci dd Zenica (1987-1993) na poslovima direktora sektora za pravne i opće poslove i zamjenika generalnog direktora.

Smajlović je u općini Zenica (1993 – 1994) radio na poslovima člana Izvršnog odbora Skupštine općine Zenica i sekretara Sekretarijata za opću upravu, u Investiciono-komercijalnoj banci dd Zenica (1994-1995) na poslovima zamjenika generalnog direktora, u Zeničko-dobojskom kantonu (1996-2000) na poslovima sekretara Vlade Kantona, te poslije isteka raspolaganja, od decembra 2001. godine do imenovanja na poziciju predsjedavajućeg Skupštine Kantona, obavljao poslove direktora Instalacija dioničko društvo Zenica.

Na prvim neposrednim izborima za načelnike općina izabran za Načelnika Općine Zenica u mandatu 2004-2008. godina. Na izborima 2008. godine izabran za Načelnika Općine Zenica osvojivši najveći broj glasova u poređenju sa svim drugim kandidatima za načelnike u BiH Na izborima 2012. godine ponovio uspjeh ubjedljivom pobjedom nad protivkandidatima.

U posljednjem desetljeću obavljao visoke dužnosti u Savezu gradova i općina Federacije Bosne i Hercegovine i pokrenuo niz inicijativa s ciljem ostvarivanja snažnijeg uticaja lokalnih vlasti u procesu odlučivanja. Pokretač je i važnih međuopćinskih projekata kojima se ostvaruje bliža saradnja na općinskom nivou. Bio je oženjen, otac dvojice sinova.

Sjećanje na rahmetli Husejina Smajlovića

Sjećanje na rahmetli Husejina SMAJLOVIĆA, gradonačelnika Zenice – druga godišnjica – Više na https://www.zenicablog.com/videofoto-sjecanje-program-povodom-druge-godisnjice-smrti-rahmetli-husejina-smajlovica/

Posted by Zenicablog on Monday, May 21, 2018

 

U utorak će biti obilježena druga godišnjica od preseljenja na Ahiret Husejina Smajlovića, bivšeg predsjednika Sabora IZ u BiH, predsjednika IO Medžlisa Zenica i Gradonačelnika Zenice, te posjeta i dova na njegovom mezaru.

Na ovaj način, obilježena je godišnjica njegovoj preseljrnja na Ahiret te odata počast i ukazana zahvalnost za sve što je učinio za Islamsku zajednicu u BiH, kanton i Grad na čijem je bio.

Izvor: zenicablog.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *