Presuđena elementarna nepogoda nesvjesno priznala “štimanje” tendera

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović napokon je priznao zloupotrebe sa narodnim parama na koje je ukazao Ured za reviziju Federacije BiH u Izvještaju o reviziji budžeta grada Zenica za 2018. godinu.

Služba za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Grada Zenica dostavila je Stručnoj službi Gradskog vijeća Zenica i Radnom predsjedništvu informaciju o spornim ugovorima koju je na sjednici održanoj 21. maja tražio Klub vijećnika Stranke demokratske akcije.

Prema informaciji koju su prenijeli njemu bliski mediji, upravo je Kasumović izborne 2018. godine tražio od JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica da sporne radove na rekonstrukciji puteva procijeni što je moguće niže, kako bi, tobože, firme ponudile nižu cijenu. Objavili su i tabelarni prikaz 11 zaključenih ugovora, sa predračunskom i ugovorenom vrijednošću radova, ali ne i sa prvobitno procijenjenim vrijednostima radova, koje i jesu sporne federalnim revizorima.

Bezuspješno gradonačelnik pokušava prikriti marifetluke i očito “štimanje” tendera zbog kojih je Stranka demokratske akcije podnijela krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu u Zenici i koji su ozbiljno poljuljali koaliciju u Gradskom vijeću Zenica. Predsjedavajući Gradskog vijeća Almir Babajić iz SDP-a podnio je ostavku, pored ostalog i zbog Kasumovićevog protivljenja da se vijećnici upoznaju sa navedenim izvještajem, a svoju poziciju preispituju i drugi politički partneri.

To je sasvim razumljivo jer ne žele da nose teret zloupotreba od kojih je uoči Općih izbora 2018. profitirao Kasumović, kao i dvije firme sa kojima su potpisani sporni ugovori. Jednu od njih mediji su i ranije dovodili u vezu s gradonačelnikom, jer je pod sumnjivim uslovima dobijala vrijedne ugovore.

Javnost mora znati da su radovi ugovoreni s ove dvije firme plaćeni milion maraka više od procijenjene vrijednosti, dakle, procijenjeni 1 milion a plaćeni više od 2 miliona, a jedan od ugovora preplaćen je čak 15 puta. Priča za sebe je da su pojedini radovi izrazito loše i nekvalitetno izvedeni, što je razlog više da se u aferu uključe istražni organi.

SDA poziva gradonačelnika Kasumovića da odmah, a najkasnije na narednoj sjednici Gradskog vijeća, javno, pred kamerama, objavi ko su firme kojima je posao plaćen dvostruko više od procijenjene vrijednosti i pod kojim uslovima su zaključeni ugovori. Jer, transparentno i domaćinsko raspolaganje novcima građana od interesa je za cjelokupno društvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *