Pivić: HDZ onemogućio sjednicu, rade na narušavanju pravnog sistema BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odgođena je zbog nedolaska tri delegata iz Kluba hrvatskog naroda. Ljilja Zovko, Zdenka Džambas i Mario Karamatić nisu se odazvali današnjoj sjednici, a razlog njihovog nedolaska mogao bi biti povezan sa Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, koji se danas trebao razmatrati u hitnoj proceduri.

Te su izmjene i dopune, uprkos glasovima “protiv” zastupnika SNSD-a i HDZ-a BiH, usvojene na prošloj sjednici Zastupničkog doma, čime je napravljen prvi korak ka usaglašavanju Zakona o krivičnom postupku sa odlukom Ustavnog suda BiH i međunarodnim standardima. Međutim, drugi i finalni korak je njihovo usvajanje u Domu naroda, što je onemogućeno izostankom delegata delegata HDZ-a BiH i HSS-a sa današnje sjednice.

Na značaj usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, napominje zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, ukazivali su i domaći, a naročito predstavnici međunarodne zajednice, imajući u vidu negativne posljedice stavljanja van snage odredbi koje je Ustavni sud BiH ocijenio kao neustavne, ali i usvajanja neadekvatnog teksta Zakona o krivičnom postupku koji bi ograničio rad Tužilaštva BiH.

– Svim delegatima je u više navrata stavljeno do znanja koje posljedice mogu nastupiti zbog izbjegavanja usvajanja adekvatnog teksta Zakona o krivičnom postupku, kako tokom rasprava u Zastupničkom domu, tako i na sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali i putem medija i raznih analiza. Imajući u vidu sve navedeno, netom prije sjednice Doma naroda, generalni direktor Evropske komisije zadužen za proširenje Christian Daniellson je predsjedavajućem Doma naroda Ognjenu Tadiću, njegovim zamjenicima Safetu Softiću i Bariši Čolaku, kao i šefovima klubova Halidu Genjcu, Ljilji Zovko i Sredoju Noviću uputio pismo, još jednom upozoravajući i ističući bitnost usvajanja ovog Zakona zbog poštovanja ljudskih prava, ali i primjene međunarodnih standarda kada je riječ o borbi protiv teškog i organizovanog kriminala – kazao je Pivić.

Uprkos svim upozorenjima, te ukazivanju da odgovornost za stanje u BiH snose domaći političari, danas se na sjednici, ističe zamjenik ministra pravde, nisu pojavila tri delegata iz reda hrvatskog naroda, onemogućivši time održavanje sjednice i usvajanje Zakona o krivičnom postupku.

– Poznato nam je da posljedice stavljanja van snage odredbi Zakona o krivičnom postupku dovode do obustavljanja između 50 do 100 istraga koje su u toku pred Tužilaštvom BiH, te kreiranja pravnog haosa koji ide na ruku kriminalcima. Stoga možemo zaključiti da predstavnici HDZ-a BiH svjesno rade na postizanju tog cilja i narušavanju pravnog sistema BiH. Samo je nepoznato koga time štite – poručio je Pivić.

Ukoliko se izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku ne usvoje do naredne sjednice Ustavnog suda BiH, koja je zakazana za kraj maja, neustavne odredbe tog zakonskog rješenja bi mogle biti izbrisane, što bi, kako je napomenuo i zamjenik ministra pravde, rezultiralo obustavljanjem stotinjak istraga i procesa vezanih za organizirani kriminal i korupciju.

Izvor: faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *