Ovo je prva pobjeda u Zenici protiv katastrofalne politike Kasumovića…

Ovo je prva pobjeda u Zenici protiv katastrofalne politike Kasumovića, u oktobru slijedi konačna. Zenici je dosta njegovog kriminala i primitivluka.

Kasumović je grubo falsifikovao podatke o budžetu za 2018. godinu, jer se u prijedlogu rebalansa očito ne slažu sa budžetom koji je objavljen u Službenim novinama Grada Zenice početkom 2018. godine, što svakako jest signal istražnim organima da konačno uđu u Gradsku upravu i uvjere se u zloupotrebe Budžeta Grada Zenica. Kada se ukaže na takve propuste onda se one nazivaju tehničkom greškom. Preostalo nam je da vjerujemo tako očitoj laži ili svojim očima.
SDA nije podržala rebalans jer nisu usvojeni amandmani SDA na budžet, a njima se trebala smanjiti glomazna administracija koja se za nekoliko desetina članova Nezavisnog bloka povećala dolaskom Kasumovića na čelo Zenice.
Nadalje, glavni razlog za rebalans je nova sistematizacija kojom Kasumović, suprotno standardima, želi zacementirati politiku zapošljavanja poslušnika. Ovu sistematizaciju koju je proglasio 26. juna, niko od vijećnika nije ni vidio a kamoli da je bila predmet analize. Izmjene sistematizacije nigdje nisu povod za rebalans, nego se izmjene sistematizacije provode sa novom fiskalnom godinom.
Izmjenama budžeta Kasumović želi pokriti finansijske marifetluke i nezakonita preusmjeravanja novca u 2018. godini u šta se građani mogu uvjeriti uvidom u Službene novine Grada Zenica. To je htio uraditi prikrivajući ih informacijama o izvršenju budžeta umjesto da se prvo usvoji Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci.
Kao dokazani spin majstor ponovo je pokušao okriviti vijećnike koji ga nisu podržali nazivajući ih osovinom zla iako ima gotovo neograničene moći u trošenju 50 miliona KM novca poreskih obveznika
Iskazana nervoza Kasumovića je jasna zbog toga što je već otpočeo trošenje budžetskog novca mimo zvaničnog budžeta naivno misleći da će ova obmana proći na sjednici Gradskog vijeća. Sad će imati strašnim problema kako pokriti silne nezakonite radnje u trošenju novca građana Zenice.
Da bi sakrio suštinu i razloge rebalansa budžeta kao razloge navodi već i previše ispolitizirane teme kao što je reprogram NK Čelik i škola u Tetovu. O NK Čelik je previše lagao i nema nikakvog smisla da se takve laži nastavljaju. Svima nam je poznato da je jednoglasno od gradskog vijeća usvojen reprogram za NK Čelik i s obzirom na to krajnje je vrijeme da se prestane sa postavljanjem novih uslova. Reprogram je usvojen i neka se izvrši bez bilo kakvih manipulacija.
Kada je riječ o školi u Tetovu kao projektu Vlade ZDK-a sredstva su osigurana i radovi idu planiranom dinamikom. Sredstva koja gradonačelnik pominje su sredstva vlade FBiH koja su namijenska i ona se kao takva mogu utrošiti samo u te svrhe. Dakle, gradonačelnik je dužan samo da ta sredstva proslijedi krajnjem korisniku.
Koristeći ove argumente pokušao je po ko zna koji put da obmani građane Zenice i prikrije asfaltiranje privatnih avlija svojim stranačkim poslušnicima i kao manipulacije oko finansiranja privatnih firmi koji je povećan od momenta usvajanja i objave u službenim novinama. Gospodine Kasumovic ovo je grad pametnih i čestitih ljudi i neće Vam proći ovi jalovi pokušaji manipulacije.
Na kraju pozivamo gradonačelnika i sve političke partije koje participiraju u Gradskom vijeću Zenica da preovlada razum i da se svi zajedno posvetimo pozitivnim projektima grada. Ostavimo političku kampanju i okrenimo se gradu i problemima koji su pred nama. Hz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *