Nećemo dozvoliti gradonačelniku da i dalje drži Grad pod blokadom

Posljedni sastanak gradonačelnika i gradskih vijećnika pokazao je ko blokira grad, ako je neko zaista do sada i sumnjao da to ne čini Fuad Kasumović. Tri dana je gradonačelnik sastančio s vijećnicima, ali se suština sastanaka svela na ucjenjivanje vijećnika da bi uopće dostavio budžet, iako je to njegova zakonska obaveza. Gradonačelnik obmanjuje javnost tvrdnjom da je budžet tri puta bio pred vijećnicima, jer je prva dva puta povukao budžet sa dnevnog reda, onemogućujući Gradskom vijeću da razmatra ovaj ključni finansijski dokument, a treći put dnevni red nije ni usvojen jer u budžetu nije bilo amandmana na kojima insistira većina.

Vijećnici su na sastancima bukvalno molili gradonačelnika da ispuni svoju zakonsku obavezu i dostavi budžet Gradskom vijeću. Međutim, despot u liku Fuada Kasumovića naprosto želi da uzme nadležnost i Gradskog vijeća i na diktatorski način vodi ovaj grad. Jasno je da iza tog diktatorskog ponašanja stoji lični interes gradonačelnika, jer samo to može objasniti Kasumovićevu grčevitu borbu da budžet ostane u obliku kako je i predložen.

Nameće se logično pitanje zašto se gradonačelnik odlučno protivi izdvajanju sredstava za rekonstrukciju jedne dionice ceste puta za Babino, što traži grupa vijećnika u Gradskom vijeću, a ne tako davno obećavao je stanovnicima Babina “kule i gradove” samo da bi dobio glas više. Zašto je gradonačelniku neprihvatljivo da se izdvoje minimalna sredstva za liječenje teško oboljele djece? U konačnici, zašto ne izdvojiti i dio sredstava za izgradnju spomen-obilježja na mjestu odakle je počela odbrana ovog dijela Bosne i Hercegovine od brutalne agresije. Sporno je i porazno da gradonačelnik gradnju simbola odbrane naše domovine naziva budalaštinom. Sve je jasnije i da gradonačelnik ne želi dati šansu “Zenicatransu” i da ovo komunalno preduzeće hoće gurnuti u stečaj.

U isto vrijeme se nameće pitanje šta to nije budalaština za Fuada Kasumovića? Za njega nije budalaština povećanje izdvajanja za plate u 2020. godini za novouposlene u gradskoj administraciji za milion KM više u odnosu na 2019. godinu, kao i 200.000 KM za ugovorene i druge posebne usluge za zemljište u vlasništvu njegove supruge. Dolazimo do jasnog zaključka da je u pitanju gradonačelnikov lični interes zbog kojeg je spreman da u potpunosti blokira grad.

Imajući u vidu navedeno, vijećnici SDA u Gradskom vijeću oštro će se suprotstaviti ovakvom bahatom i bezobzirnom ponašanju gradonačelnika te iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da ga spriječe u blokiranju grada, a sve je izvjesnije da će tražiti i gradonačelnikovu krivičnu odgovornost zbog grubog kršenja Zakona o principima lokalne samouprave FBiH. Građani moraju znati da trpe posljedice samovolje bahatog Fuada Kasumovića i da je dostavljanje budžeta pred gradske vijećnike jedino rješenje za izlaz iz trenutne krize.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *