MALA POBJEDA BIH, VELIKI PORAZ DODIKA: Ustavni sud odlučio da su Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH u skladu s Ustavom države!

Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici odbacio je apelacije 30 poslanika NSRS-a o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane.

Ustavni sud je utvrdio da je Zakon u skladu s dijelom preambule Ustava BiH koji glasi: “Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani BiH ovim utvrđuju Ustav BiH“ članovima I/2. i II/4. Ustava BiH, članom 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, članom 1.1. i članom 2. stav (1) tačke a), b), c), d) i e) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Dalje, Ustavni sud BiH odbio je kao neutemeljen zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti članova 1, 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike BiH. Utvrđeno je da navedene odredbe nisu u suprotnosti s članom II/4. Ustava BiH u vezi s članovima 1.1, 2.a), b), c), d) i e) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Podsjećamo, koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je  11. oktobra prošle godine apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH. a  6. decembra, također prošle godine,  apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković rekao je tada da se ovaj dan obilježava samo u Federaciji BiH, te da je “jasna namjera da se uspostavljanjem 25. novembra kao dana državnosti BiH apsolutno isključi jedan konstitutivni narod, odnosno srpski narod čime se stavlja u diskriminišući položaj”.

Povodom danapšnjeg zasijedanja Ustavnog suda BiH, jučer se oglasio i predsjednik RS, Milorad Dodik, koji je novinarima u Banjaluci kazao da je riječ o istim stvarima koje su sudije donijele u odluci o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, “čime su rekli da to ugrožava neke druge, a zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obilježavaju, pa su prema tome i oni ugroženi”.

No, Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlementa BiH, odgovorio je Dodiku da Deveti januar sa jedne, te 1. mart i 25. novembar sa druge strane, ni u kom se slučaju ne mogu stavljati u istu ravan.

– Jasno je svima šta je 9. januar, da je to dan kada je počela diskriminacija, kada je počelo etničko čišćenje svih nesrba sa područja teritorije koju su unilateralno, protivustavno i protiv međunarodnih akata označili neki od srpskih zastupnika u tadašnjoj Skupštini Republike BiH, nakon čega je krenulo etničko čišćenje i nasilje koje je završilo genocidom u Srebrenici nad svima onima koji nisu Srbi. To je i Ustavni sud na kraju krajeva utvrdio svojom odlukom da je taj datum diskriminirajući, da ne može biti praznik za entitet u kojem svi narodi i građani moraju po Ustavu biti ravnopravni – izjavio je Džaferović.

Prvi mart i 25. novembar su državni praznici države BiH koji su, objašnjava predsjedavajući Zastupničkog doma, utemeljeni na zakonima Republike BiH.

– Ti zakoni se po principu kontinuiteta pravnih propisa po Dejtonskom mirovnom sporazumu primjenjuju sve dok Parlamentarna skupština BiH drugačije ne odluči. Parlamentarna skupština do sada nije donijela nikakve druge propise. Prema tome, to su zakoni koji su na snazi. To su praznici koji nikoga ne diskriminiraju i ukoliko neko želi da za sebe kaže da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, a gospodin Dodik to stalno tvrdi, onda mora znati da je jedan od elemenata poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i poštivanje kontinuiteta propisa Republike BiH. Nije se moguće pozivati na pravo na entitet RS, a zanemarivati jedan drugi veoma važan princip, a to je kontinuitet propisa Republike BiH – izjavio je Džaferović

Izvor: slobodna-bosna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *