Izetbegović, Zvizdić i Novalić u posjeti Vladi i privrednicima ZDK

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić boravili su danas u Zenici gdje su se sastali s privrednicima Zeničko-dobojskog kantona, te predstavnicima Vlade ovog Kantona.

Izetbegović je novinarima, prije sastanka, kazao da od privrednika žele da čuju čime su zadovoljni, ali i šta to treba unaprijediti.

Izetbegović je prije sastanka kazao: “To je jedna interaktivna komunikacija sa privrednicima gdje ćemo mi njima prenijeti infromacije koje imamo, ali prije svega čuti od njih šta očekuju od nas, čime su zadovoljni, čime nisu zadovoljni, šta se može brže i bolje uraditi. Zatim ćemo imati sastanke koji su stranački u Kantonalnom odboru SDA i poslije toga jednu tribinu u organizaciji SDA Kantona Zenica gdje ćemo također, premijeri po ovoj vertikali- kanton, entitet, državni nivo i ja – govoriti okupljenima o situaciji u BiH. Govorio je i o funkcionisanju koalicije.

“Ona slabo funkcioniše, ali funkcioniše. Misim da će sada, nakon prolaska ove krize, sve bolje da funkcioniše jer svima u ovoj državi je potrebna država, svim građanima ove zemlje, svim članovima koalicije je potrebna država Bosna i Hercegovina. Šta sada sa aranžmanom MMF-a, šta sa štampanjem pasoša, sa sa Mehanizmom koordinacije..? Mislim da svi uviđaju da je ovo besmisleno, praviti sebi opstrukcije, usporavati na putu reformi”, kazao je Izetbegović.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić odgovorio je na upit o akcizama, i zbog čega su Autoceste u BiH nesposobne, odnosno zbog čega su se prestale graditi.

“Akcize ako prođu na Vijeću ministara mogu biti funkcionalne za 10 dana. Akcize su poruka kreditorima da se možete zadužiti tri milijarde za 10 godina. Sada je samo pitanje kada će se donijeti odluka da su akcize funkcionalne”, kazao je Novalić. Kazao je da su Autoceste trenutno nesposobne jer je potrošen materijal dosadašnjih akciza, a to je ocijenio pozitivnim događajem.

“To je pozitivan događaj jer je to ubrzana gradnja, potrošen je potencijal. Nove akcize, da tako kažem, otvaraju pluća za novi zrak”.

A zbog čega je oporezivanje toplih obroka u novom Zakonu o radu?

“Morao je biti donesen, jer je ubačen u opći kolektivni ugovor. A potpisano je 26 granskih kolektivnih ugovora. Moralo je biti tako”, kazao je Novalić. Premijer Federacije govorio je o aferi Agrokor koja potresa Hrvatsku i implikacijama na Bosnu i Hercegovinu s obzirom da u našoj zemlji posluje nekoliko firmi ove kompanije među kojima je i Konzum.

“Hrvatska je na nogama zato što je tamo 85 posto događaja i preduzeća. U BiH 36 posto tržišnog kolača je u rukama Konzuma, lider je Bingo sa 42 posto. Mnogo veći problem je sa dobavljačima, negdje oko 450 miliona KM. Konzum ima imovinu ukoliko bi se bilo šta dogodilo”, kazao je Novalić. Novalić je dodao da je hrvatska pozvana da sistemski rješava ovaj problem kao što je to ranije bio slučaj sa Hypo Bankom.

“Mi smo na oprezu, da vidimo šta će se dogoditi ukoliko bude trebalo proces uvesti u neki pravosudni sistem. Iskreno mislimo da će to biti rješeno”.

Koji je najgori mogući scenario kada je ova priča u pitanju?

“Tako veliki koncern se ne može srušiti odjednom. Mogući scenario u BiH i uopšte je neko prinudno poravnanje kao prva faza gdje će svi koji su isporučili robu morati poravnati na nekih 80 posto, da dovedu Konzum u likvidnost”, dodao je Novalić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *