SDA Zenica podnijela krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Fuada Kasumovića

Naime, 30. marta 2017. na sjednici Gradskog vijeća Zenica koristeći Poslovnik o radu Gradskog vijeća gradonačelnik je kao ovlašteni predlagač povukao Prijedlog budžeta Grada Zenice za 2017. godinu.

“Na ovaj način je svjesno i sa namjerom onemogućio pravo Gradskog vijeća da uopšte razmatra prijedlog budžeta, a obaveza gradonačelnika da dostavi prijedlog budžeta Vijeću propisana je članom 17 ‘Zakona o principima lokalne samouprave FBiH’ u kojem se navodi da je gradonačelnik dužan dostaviti prijedlog budžeta vijeću u roku propisanom budžetskim kalendarom odnosno najkasnije do 31. marta. Imajući u vidu da je Gradu Zenica privremeno finansiranje isteklo 31. marta 2017. godine, povlačeći prijedlog budžeta sa dnevnog reda doveo je Grad Zenicu u stanje pravne i političke anarhije”, navode iz SDA Zenica te dodaju:

“Na ovaj način i pored jasnog upozorenja vijećnika da krši zakone gradonačelnik je, svjesno i sa namjerom, onemogućio vijeće da se uopšte očituje o budžetu grada, iako za to imaju isključivo pravo i nadležnost predviđeno Statutom grada Zenice.”

Podsjetimo, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović jutros je na konferenciji za novinare zvanično proglasio budžet operativnim, nakon što ga je sam usvojio, a u toku dana ta odluka je trebala biti objavljena i u Službenom listu.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *