Interview Naša riječ: Vrijeme je za odgovorne i odlučne – prof. dr. Nezir Pivić, predsjednik OO SDA Zenica

Prof. dr. Nezir Pivić, novi je predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Zenica. Sa Pivićem smo razgovarali o aktuelnim problemima i stanju u zeničkoj SDA te koje su planirane aktivnosti za 2018. godinu.

NR: Čestitamo Vam na izboru i imenovanju za predsjednika Općinske organizacije SDA Zenica i želimo uspjeh u radu. Možete li ukratko rezimirati stanje u ovom općinskom odboru u trenutku kada ste postali prvi čovjek SDA Zenica?

PIVIĆ: Hvala lijepa na čestitkama i dobrim željama. Stanje u zeničkoj SDA je iz dana u dan sve bolje, a najbolja je ilustracija toga vidljiva u besprijekornom provođenju unutarstranačkih izbora za 66 mjesnih odbora, u Izbornoj skupštini, kojoj je pristupilo više od 140 delegata od maksimalnih 156, koja se održala 3. februara 2018. godine, te izborima u mjesnim zajednicama, u kojima ovih dana najveću podršku imaju kandidati Stranke demokratske akcije. Na vanrednoj Izbornoj skupštini izabran sam za predsjednika, a imenovan je i novi Općinski izvršni odbor SDA Zenica koji broji 20 članova i on je ovih dana počeo sa intenzivnim političkim radom. Stranka demokratske akcije u Zenici je u posljednjih godinu dana prolazila kroz jedan izazovan period. Preuzeo sam dužnost povjerenika u trenutku kada je SDA ostala bez predsjednika, kada je izgubila poziciju gradonačelnika i većinu u Gradskom vijeću Zenica nakon punih 12 godina upečatljive i plodne vladavine. Osjetio sam svojevrsnu apatiju među članstvom i razočarenje što birači na lokalnim izborima nisu prepoznali uspjehe naših kadrova. No, apatiju smo veoma brzo prevazišli shvativši da ćemo u Zenici biti politička opozicija. Okrenuli smo se, naravno, unutarstranačkoj reformi, pripremama za izbore u SDA, kadrovskom jačanju i osvježenju, te radu na terenu.

Okrećemo novi list

PIVIĆ: Da rezimiram, stanje u SDA je znatno bolje, ali nažalost to ne prati stanje u Gradu Zenici. Ovo nije nikakva kontradikcija, nego stanje stvari. Stranka demokratske akcije je prije nešto više od godinu dana, iako je imala ukupno najviše glasova na lokalnim izborima, izgubila vlast, jer nije dobila poziciju gradonačelnika i nije ostvarila većinu u Gradskom vijeću. Dakle, Stranka demokratske akcije ne vlada u Zenici nakon kontinuiranih skoro dvanaest godina. Analitičarima prepuštamo da odgovore na pitanje zašto nije do kraja prepoznato šta je SDA učinila u tom periodu. I njih i javnost ćemo podsjetiti na to.

Apostrofiram pri tome zasluge SDA za zenički preporod koji se desio u vremenu od 2004. pa do 2016. godine. Na čelu grada u tih 12 godina bili su vijećnici u GV i naš vizionar i neimar rahmetli Husejin Smajlović. Svaki dobronamjeran čovjek će uz ovo ime uvijek vezati Glavnu gradsku magistralu, Poslovnu zonu, Deponiju Mošćanica, Muzej grada Zenice, stotine kilometara puteva, vodovodne i kanalizacione mreže i ulične rasvjete…. Tu je, naravno, i njegov i naš ponos – Gradska arena, koja od prije nekoliko mjeseci na inicijativu vijećnika SDA u Gradskom vijeću nosi ime Husejina Smajlovića. Pored toga, Stranka demokratske akcije je njegovala kulturu demokratskog dijaloga, kako između političkih stranaka, tako i između predstavničke i izvršne vlasti. To danas nije slučaj, jer čovjek koji već godinu dana vodi Zenicu širi smutnju i laži, potiče konflikte, postavlja podobne na odgovorne pozicije, privatizira i zloupotrebljava medije, gasi demokratski dijalog  i tako dalje. U najkraćem, na sceni je totalna privatizacija Zenice.

NR: Najavili ste otvaranje nove stranice u radu zeničke SDA, šta to konkretno podrazumijeva?

PIVIĆ: Stranka demokratske akcije u našem gradu će se u punom kapacitetu okrenuti idejno-političkom zaokretu kojim okrećemo novi list. Naravno, vrijednosni temelji na kojima je nastala i opstala SDA ostaju kao moralni orijentiri, ali ćemo svakako puno toga promijeniti u načinu organizacije, djelovanja i vrijednovanja učinaka naših kadrova koji zauzimaju istaknute pozicije u Zenici, ZE-DO kantonu i BiH u cjelini. Konkretnije, očišćena od uhljeba, licemjera, izdajnika i neradnika, od ovog momenta se u punom kapacitetu posvećujemo kadrovskom osvježenju, institucionalnom jačanju i idejnom promovisanju u vremenima kada SDA  napadaju kako otvoreni neprijatelji zemlje, tako i kvazigrađanske političke stranke. Napadaju je lažne patriote, vikend-političari i samozvani stručnjaci.

Stranku ćemo jačati putem osnaživanja uloge i značaja mjesnih odbora, kroz komisije kojima ćemo pokrivati sve aktivnosti u Stranci, putem intenzivnijeg terenskog djelovanja, a sve s jednim jedinim ciljem – da se ojača SDA u Zenici, da se još više čuje njen glas i da na narednim Općim izborima zadrži vodeću poziciju i nastavi voditi Kanton, Federaciju i državu Bosnu i Hercegovinu. U ovoj, 2018. godini ću zajedno sa Izvršnim odborom svoje djelovanje fokusirati na jačanje terenskog rada kroz bližu i intenzivniju saradnju i dijalog Izvršnog odbora, mjesnih odbora i članstva, potom na nastavak promocije Stranke u cilju povećanja njene brojnosti, snage i idejno-etičkog kredibiliteta. Osim toga, istrajat ćemo na čišćenju redova SDA od članova koji nemaju časne i iskrene namjere. Naravno, glavni zadatak će svakako biti pažljiva priprema platforme za Opće izbore koji nas čekaju u oktobru ove godine.

U ovim aktivnostima će nam ideja vodilja biti vrijednosni temelj Stranke demokratske akcije, tradicijske posebnosti Bošnjaka, suverenitet i cjelovitost jedine domovine Bosne i Hercegovine i djela najboljih sinova naše zemlje na čelu sa predsjednikom, rahmetli Alijom Izetbegovićem.

Kompletan tekst možete preuzeti na sljedećem linku:
Interview – prof. dr. Nezir Pivić, predsjednik OO SDA Zenica

Preuzeto: nasarijec.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *