Gradsko vijeće usvojilo bezidejni i potrošački budžet

Kao što je javnosti poznato, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća većinom glasova usvojen je Budžet Grada Zenice za 2019. godinu. Svi vijećnici, izuzev vijećnika SDA, podržali su trošenje budžetskog novca za iduću godinu u iznosu od oko 60 miliona KM.

Građane Zenice u najkraćim crtama želimo izvijestiti koje prijedloge u formi amandmana Stranke demokratske akcije Gradsko vijeće nije podržalo:

 • Subvencioniranje uvođenja besplatnih autobuskih linija na relacijama Kanal-Bolnica i Blatuša-Bolnica a u cilju rasterećenja saobraćaja u našem gradu,
 • Realizaciju prve faze rekonstrukcije dva glavna gradska trga: Trga Alije Izetbegovića i Staničnog trga,
 • Realizaciju prve faze izgradnje spomen obilježja Javorje, jedinog ratišta koje je na području Zenice i koje ni na koji način nije obilježeno,
 • Izdvajanje sredstava za rekonstrukciju i obogaćivanje sadržajima gradskih parkova i parka Kulina bana,
 • Sufinansiranje utopljavanja zgrada u iznosu od 250 hiljada KM,
 • Povećanje sredstava za rekonstrukciju izletišta Smetovi,
 • Znatnije povećanje izdavajanja za rekonstrukciju i održavanje društvenih domova i prostorija mjesnih zajednica,
 • Uspostavu posebnog fonda za podršku umjetničkom stvaralaštvu,
 • Povećanje sredstava za predškolski odgoj i obrazovanje,
 • Izradu studije raspoloživosti kapaciteta za parkiranje s prijedlogom rješenja,
 • Povećanje sredstava za boračke populacije u iznosu od 200 hiljada KM.

Nakon što je većina u Gradskom vijeću odbila svih naših 16 amandmana, glasala je za budžet koji, između ostalog, predviđa povećanje broja zaposlenih u administraciji za oko 30 novih činovnika koji će poreske obveznike koštati dodatnih 727.900 KM. Osim toga, a uprkos upozorenjima Komisije za ekonomske odnose, Komisije za propise i resornog kantonalnog ministarstva finansija, prebacuju se neutrošena budžetska sredstva iz prethodnih godina, iako nije realizirana rashodovna strana budžeta, čime se želi stvoriti lažni utisak o budžetskom suficitu. Nadalje, izdvajaju se izuzetno visoka sredstva na stavkama koje se odnose na izradu projektne dokumentacije, nadzor na komunalnoj infrastrukturi, nabavku zemljišta, itd., a da te stavke nisu obrazložene. Jedan od kurioziteta usvojenog budžeta je i taj da je gradonačelnik izdvojio sredstva za izradu idejnog rješenja poslovne zone koja je predviđena na zemljištu njegove supruge a da prostorni i regulacioni planovi još nisu usvojeni.

Poseban je politički kuriozitet, takođe, pa i za rubriku “vjerovali ili ne”, da su neki vijećnici i klubovi vijećnika podržali budžet iako im nije prihvaćen niti jedan amandman. Radi se vijećnicima SDP-a kojima je gradonačelnik odbio svih osam amandmana, a oni su, uprkos tome, glasali za.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *