Godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije BiH

Povodom 28. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine upućujemo iskrene čestitke svim bivšim pripadnicima Trećeg korpusa i pripadnicima Armije RBiH koji su dali nemjerljiv doprinos odbrani nezavisnosti te jačanju i izgradnji Bosne i Hercegovine.

Treći korpus formiran je na današnji dan 1992. godine. Imao je presudnu ulogu u odbrani srednje Bosne, a njegove jedinice svoju hrabrost pokazivale su na ratištima širom Bosne i Hercegovine. Za to je plaćena visoka cijena. Treći korpus dao je 6.343 šehida i poginulih boraca i 8.144 ranjenih. Najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” odlikovano je 277 pripadnika, a “Zlatnom policijskom značkom” odlikovana su 42 pripadnika. Dvije brigade – 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje “Zlatni ljiljan”.

Odajemo počast, neizmjernu zahvalnost i poštovanje svim veteranima, pripadnicima Trećeg korpusa, a posebno našim šehidima i poginulim borcima koji su dali živote u časnoj borbi za najveće civilizacijske vrijednosti. Proučimo Fatihu za njihove duše i ne zaboravimo žrtvu koju su podnijeli za našu slobodu, nezavisnost i slobodu naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *