Budžet grada Zenice mora biti razvojni

Uprkos tome što je Gradsko vijeće Zenica utvrdilo prekratak rok od samo deset dana za javnu raspravu o Nacrtu budžeta za 2019. godinu, Klub vijećnika SDA je sačinio analizu ponuđenog nacrta i predlagaču budžeta proslijedio vlastite stavove i prijedloge. U kreiranju prijedloga Stranka demokratske akcije se rukovodila stavom kako je krajnje vrijeme da budžet Grada Zenice postane razvojni i pri tome je pošla od Strategije razvoja Općine Zenica 2012-2022 kao temeljnog dokumenta. U tom smislu Klub vijećnika SDA je predložio više podsticaja za investiranje od kojih izdvajamo uspostavu paketa stimulativnih mjera za strane investitore od milion konvertibilnih maraka i garantnog fonda za podsticaj osnivanju i razvoju malih i srednjih preduzeća u iznosu od 250 hiljada.

Pored toga, smatramo da je potrebno stimulisati razvoj ruralnog turizma te je za tu namjenu za narednu godinu predloženo ulaganje od 100 hiljada konvertibilnih maraka. U prijedlozima na Nacrt budžeta nalaze se i podsticaji za inovatorstvo, podrška razvoju IT sektora, sufinansiranje uvođenja sistema upravljanja kvalitetom u kompanijama, i tako dalje.

Na polju investicija, subvencija i drugih podsticaja predlažemo subvencije za JP Zenicatrans za uspostavu besplatnih autobuskih linija Kanal-Bolnica i Blatuša-Bolnica, sufinansiranje utopljavanja zgrada u iznosu od 250 hiljada KM, te otvaranje vrtića u seoskim i prigradskim područjima. Osim toga, uz povećanje sredstava za putnu infrastrukturu, mislimo da je krajnje vrijeme krenuti sa rekonstrukcijom gradskih trgova i parkova, pa SDA u svom prijedlogu traži izdvajanje od 200 hiljada KM za prvu fazu rekonstrukcije Trga Alije Izetbegovića, 400 hiljada KM za stanični trg i 200 hiljada KM za uređenje izletišta Smetovi. Pored toga, prijedlozima je obuhvaćena i izgradnja i rekonstrukcija prostorija za rad mjesnih zajednica od 200 hiljada KM, rekonstrukcija i uređenje gradskih parkova sa iznosom od 100 hiljada KM. Smatramo također da je nužno povećati budžetska sredstva za predškolsko obrazovanje i institucije kulture uz uspostavu fonda za podršku umjetničkom stvaralaštvu u iznosu od 100 hiljada KM.

Isto tako, Stranka demokratske akcije, kao i ranijih godina, smatra da je potrebno povećati sredstva za sport kroz generalnu podršku sportu i putem izgradnje i obnove sportskih igrališta u seoskim i prigradskim područjima. U oblasti boračko-invalidske i socijalne zaštite predlažemo da se krene u prvu fazu izgradnje spomen obilježja Javorje u Šerićima, povećanje sredstava za Javne ustanove Dom porodica i Javne ustanove za stara i iznemogla lica, te ulaganje budžetskih sredstava za otklanjanje arhitektonskih barijera na saobraćajnicama i javnim ustanovama, ugradnju vertikalnog transporta u Streljani Zenica, i tako dalje. Cijenimo da će ovakve izmjene predloženog nacrta budžeta u konačnici rezultirati znatno kvalitetnijim prijedlogom kako bi novac poreskih obveznika u narednoj godini bio što svrsishodnije uložen u našu Zenicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *