Asocijacija „Fatma“ BiH u Zenici organizirala tribinu „Žena u menadžmentu – prednosti i prepreke“

U organizaciji Asocijacija Fatma SDA BiH, a uz podršku KO SDA ZDK i OO SDA Zenica na čelu sa Miralemom Galijaševićem i Nezirom Pivićem, u Zenici je održana tribina pod nazivom „Žena u menadžmentu – prednosti i prepreke“. Gošće predavači tribine su bile prof.dr Sebija Izetbegović i dr spec. Selvedina Sarajlić-Spahić.


Prisutnima u prepunoj sali Bosankog narodnog pozorišta u Zenici obratila se predsjednica Asocijacije Fatma SDA BiH, dr Kenela Zuko, naglasivši da misija Asocijacije promovira kao najvažniju ulogu žene, upravo njenu ulogu majke/ odgajateljice. Međutim, promovira i ideju ohrabrivanja žene da stekne što veći stepen naobrazbe, podržava inicijative o dostupnosti svih radnih mjesta koja neće povrijediti njenu ženstvenost, potiče ženu da se uključuje u političke aktivnosti, jer to nije stvar prestiža nego, u jednom širem smislu, i obaveza.

Sama tribina realizirana je u formi razgovora tokom kojeg su gošće, kao dugogodišnje menadžerice, iznijele svoje viđenje ovog značajnog društvenog pitanja, ali i neka od svojih osobnih iskustava.


Iz uloge i gošće i domaćina, dr Selvedina Sarajlić –Spahić je veoma inspirativno govorila o položaju žene u društvu, s akcentom na slabu zastupljenost žena na menadžerskim pozicijama naglasivši pri tom da “nema ništa sporno u potvrđivanju i veličanju tradicionalne uloge majke, odgajateljice, učiteljice i općenito čestite žene, koja ima osjećaj za porodicu i druge ljude, što je većini žena i bitno. Problem nastaje onda kada se ženi zbog te važne uloge majčinstva osporava da se angažira i iskaže i u drugim poljima djelovanja, a posebno na mjestima odlučivanja i kreiranja politika koje se tiču kako porodice tako i zajednice i društva u cjelini.“

Prof. dr Sebija Izetbegović, kao direktorica i uopće prva žena na čelu Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu govorila je o počecima svoje karijere, o poteškoćama s kojima se susretala na u privatnom i profesionalnom životu naglasivši ipak, da je sve do pojedinca i njegovog načina suočavanja sa različitim životnim situacijama. “Smatram da bi žene u menadžmentu morale biti mnogo zastupljenije. Primjer Kliničkog centra u Sarajevu je primjer ustanove u kojoj dvije trećine uposlenike čine žene. U medicini je to na neki način i razumljivo s obzirom na činjenicu da se dvije trećine žena svakako upisuje na medicinski fakultet i nama je na neki način normalno da žene budu i u menadžmentu. Generalno stanje prilično zavisi od njih samih, postoji veliki broj prepreka, što ne znači da se one ne mogu preći” navela je direktorica UKCS. Ipak, uloga žene kao majke je neprikosnovena i iz perspektive profesorice Izetbegović.
Nakon izlaganja, uslijedila su pitanja publike koja su se ticala zadate teme, ali i nekih situacija u aktualnom političkom trenutku.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *