Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i osnivač Stranke demokratske akcije

Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i osnivač Stranke demokratske akcije rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine. Taj dan, kao i sljedeći, kao da se nebo izlilo na bosanski glavni grad. Duge kolone ljudi, Bosanaca i Hercegovaca, ali i brojne delegacije iz cijelog svijeta, željeli su mu odati posljednju počast.

Sam početak života Alije Izetbegovića vezan je za dvije rijeke koje su se vidjele s prozora njegove rodne kuće – Bosnu i Savu. Ime ove prve ostat će kao usud njegovih zrelih godina, kada je sa svojom Strankom demokratske akcije osvojio vlast i ušao u Predsjedništvo RBiH. Naime, kako se u mladosti borio za islamske ideje, kasnije je bio zaokupljen borbom za prava bošnjačkog naroda i domovinu Bosnu i Hercegovinu. I inače, cijeli život Alije Izetbegovića, od najranije mladosti pa sve do smrti, obilježen je borbom za ideje i ideale.

Tim povodom Vas obavještavamo da će se 08.08.2017. godine (utorak) polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači obilježiti 92 godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine r. Alije Izetbegovića u 11:30 sati.

Nakon polaganja cvijeća u organizaciji Asocijacije mladih SDA održat će se tribina na temu „Ličnost i djelo r. Alije Izetbegovića“ u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači, s početkom 12.45 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *