Saopćenje za javnost: dok SDA radi SDP, DF i Kasumović spinuju

Događaj koji je organizovan u subotu, 23. decembra u Topčić Polju, a koji su SDP, DF i gradonačelnik iz Nezavisnog bloka Fuad Kasumović, zlonamjerno pokušali ispolitizirati, bio je, ustvari, način kojim su se mještani nemilske regije željeli zahvaliti za ono što je urađeno od katastrofalnih poplava do danas. Obnovljene kuće, putevi, poljoprivredni poticaji i drugi projekti koji su realizirani te oni koji će se realizirati u 2018. godini imaju za cilj samo pomoć mještanima koji su u maju 2014. godine pretrpjeli veliku traumu i šok nakon što su u poplavama izgubili sve što su godinama gradili.

Zenički SDP je iz ljubomore i zlobe u svom saopćenju iznio niz neistina, pa je red i da im se odgovori. Naime, SDP je u Zenici  poznat samo  po tome što na sjednicama Gradskog vijeća diže ruke po direktivi gradonačelnika Fuada Kasumovića i takav je način djelovanja postao njihova ustaljena praksa. Zahvala za ovakav poltronizam stigla je u vidu imenovanja direktora u javnim preduzećima iz redova SDP-a. Poznat je i po tome što su u vrijeme svoje vladavine otvorili semafor na kojem se čak ni crveno svjetlo nije upalilo. Zbog takvih rezultata niko im se nema za šta ni zahvaliti, a kamo li priprediti doček kakav je upriličen u Topčić polju.

Druga politička stranka koja nosi ime  Demokratska fronta, poznata po tome što nema niti ideja niti programa, ima obraza spominjati naknade za odvojeni život, a njihova je kantonalna zastupnica i zastupnica u Domu naroda Parlamanta FBiH naplatila odvojeni život, kao i stan koji je potom izdala za novac drugoj osobi. Za ovakvo poštenje gradonačelnik Kasumović i njegov Nezavisni blok su je nagradili pozicijom direktora u Javnoj ustanovi Dom porodica.

Nadalje, gradonačelnik Fuad Kasumović, kojem je također trn u oku sve veća podrška građana Stranci demokratske akcije, ostat će upamćen za mještane nemilskog kraja kao i za građane cijele Zenice po ublehama i lažima koje svakodnevno plasira putem režimske RTV Zenice, lažnih profila i otvaranju premazanih dijelova lokalnih puteva čiji će vijek trajanja biti najduže godinu dana. Uz to, organizuje kičasto presijecanje vrpci na čemu bi mu zavidjeli i neinventivni SDP-ovci.

Na kraju, podsjetimo zbog čega su mještani navedenog područja uručili zahvalnice funkcionerima iz redova Stranke demokratske akcije, kako posthumno rahmetli Husejinu Smajloviću, tako i ministrima, premijeru i samoj SDA koji su najzaslužniji, ne samo za ovaj projekat, nego i za druge širom naše Zenice. Želimo još jedanput naglasiti da je Grad Zenica prema odluci Vlade FBIH u sklopu Projekta hitnog oporavka od poplava (FERP) raspolagala s 3,4 miliona KM koje su utrošene u obnovu i izgradnju putne infrastrukture, riječnih korita i realizaciju projekata iz vodozaštite.

Projekti su realizirani u dvije faze. Prva faza je podrazumijevala sanaciju lokalnog puta Nemila – Orahovica 4,8 kilometara, a vrijednost ugovora iznosi 868.415,47 KM, sanaciju lokalnog puta Orahovica – Mala rijeka dužine 750 metara vrijednosti 150.162,87 KM, sanacija lokalnog puta za Gornje Vukotiće dužine 850 metara vrijednost 261.344,56 KM te sanacija korita rijeke uz lokalni put Orahovica – Mala Rijeka dužine 800 metara vrijednosti 428.948,44 KM.

Ukupna vrijednost radova I faze iznosila je: 1.708.871,34 KM.

Druga faza podrazumijevala je sanaciju lokalnog puta za mjesta Bistrica i Starina dužine 1,8 kilometara, a obnova ove dionice iznosila je 835.279,20 KM. Sanirani su i zidovi na lokalnom putu Bistrica i Starina te potporni zid na lokalnom putu za mjesto Bistrica u dužini od 0,05 kilometara vrijednost 302.717,80 KM. U sklopu posljednjih radova II faze izvršena je i sanacija lokalnog puta za mjesto Kolići dužine 1,4 kilometara te sanacija zidova na putu za mjesto Kolići dužine 0,25 kilometara, a vrijednost ovih radova iznosila je 593.366,49 KM.

Ukupna vrijednost radova II faze iznosila je 1.731.363,49 KM.

Zeničko-dobojski kanton i nadležno Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK izdvojilo je 502.000 KM za realizaciju projekta izgradnje pregrada na vodotocima Baretnjak i Ciganski potok te regulaciju dijela korita Starinskog potoka radi zaštite naselja Topčić Polje od bujičnog nanosa. Preostali dio sredstava osigurana su od Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ukupna vrijednost ovih radova iznosila je 734.000 KM.

Stranka demokratske akcije je radila, radi i uvijek će raditi u interesu svih građana.

Press SDA Zenica